D-vitamiinin puute tuntuu luissa ja ytimissä – älä sivuuta tätä oiretta olankohautuksella

Muistathan D-vitamiinin? 5:43
Tutkija kertoo, miksi ihmiset tarvitsevat D-vitamiinia.

D-vitamiinin puutteen voi kirjaimellisesti tuntea luissaan.

Etenkin talvella auringonvalon vähäisyys altistaa suomalaiset D-vitamiinin puutteelle, minkä vuoksi D-vitamiinin riittävä saanti ravinnosta tai ravintolisistä kannattaa varmistaa. D-vitamiinin puutteella on arveltu olevan merkittävä osuus monien vakavien sairauksien, kuten syövän ja diabeteksen, kehittymisessä.

D-vitamiinin puutos oireilee esimerkiksi lisääntyneenä hikoiluna, lihaskipuna sekä sairasteluna. Express-sivusto muistuttaa myös eräästä puutostilan hälytysmerkistä, jonka moni aikuinen saattaa sivuuttaa tavallisena kolotuksena.

Luusärystä kärsivän kannattaa pohtia D-vitamiinin saantiaan

Puutteellinen D-vitamiinin puutos nimittäin aiheuttaa luusärkyä. Tämä johtuu siitä, että D-vitamiini on tärkeä luuston kunnon ylläpitäjä. Jos vitamiinia ei ole riittäviä määriä kehossa, luusto alkaa haurastua, mikä tuntuu jomottavina luina erityisesti polvissa ja selässä sekä jäykkinä nivelinä. Mikäli puutostila jatkuu, ihmisen riski osteoporoosin, riisitautiin ja luunmurtumiin kasvaa.

Luissa tuntuva särky yhdessä muiden D-vitamiinin puutteesta kertovien oireiden kanssa ovat syy lisätä D-vitamiinin saantiaan. Yleisimmät D-vitamiini puutteen oireet ovat heikko ja vetämätön olo, lisääntynyt hikoilu sekä verenpaineen kohoaminen.

D-vitamiinin puutokselle altistavat ihon vähäinen altistuminen auringolle, ikä, tumma iho sekä vähäisesti D-vitamiinia sisältävän ruokavalion noudattaminen.  

Korjattu 3.5.2019 klo 8.58: Toisin kuin jutussa väitettiin, vaalea iho ei altista D-vitamiinin puutokselle. D-vitamiinin puutokselle altistaa tumma iho.

Lue myös:

    Uusimmat