Tämä on asiantuntijoiden näkemys Ukrainan sodan lopullisesta ratkaisusta – "Näkisin sen jopa todennäköisempänä"

Ukrainan sodan tilanne nyt –"Venäjä ikään kuin ryömii siellä täällä" 1:16
Sotahistorian tutkija Emil Kastehelmi sanoo Ukrainan sodan tämän hetkisestä tilanteesta, että "Venäjä ikään kuin ryömii siellä täällä".

Venäjä on aloittanut hyökkäyksen jälleen lähes koko rintamapituudella, tosin melko heikolla menestyksellä, sanovat tiedusteluanalyytikko John Helin ja sotahistorian tutkija Emil Kastehelmi.

Venäjän etenemismahdollisuuksia syövät niin Venäjän talouteen kohdistetut pakotteet kuin myös lännen antama aseapu Ukrainalle.

– Sodankäynti on tällä hetkellä hyvinkin staattista, Helin sanoo.

Jäätyneestä konfliktista ei voida puhua, mutta jähmettyneestä sotatilanteesta kylläkin, Kastehelmi sanoo. Tilanne on tällä hetkellä se, että kumpikaan ei saa ratkaisevaa niskalenkkiä toisesta.

– Viikko viikolta Venäjä ikään kuin ryömii siellä täällä, kylä kylältä eteenpäin – mutta Ukraina taas toisaalta pystyy iskemään syvälle Venäjän joukkoihin ja tuottamaan haittaa Venäjän huollolle ja logistiikalle.

Venäjän on mietittävä jonkinlaista ratkaisua, sillä tappiot kaluston osalta ovat järkyttäviä, Kastehelmi sanoo.

Ukraina saa modernia kalustoa länsimaista

Helin listaa Venäjän tappioiksi myös sen, että venäläisjoukkojen moraali on huono. Hänen mukaansa mitä pidempään sotaa käydään, sitä heikommaksi Venäjän voima käy Ukrainaan verrattuna.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Mistä Venäjä hakee voittoa Ukrainan sodassa? 2:16
Venäjä on hukassa omien voitontavoitteidensa suhteen.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Keskeisin peruste on juurikin lännen Ukrainalle antama aseapu panssari- ja miehistövaunuineen, raskaine tykistöineen ja raketinheittimineen sekä myös se, että Venäjän kalusto vanhenee käsiin.

– Venäjä joutuu paikkaamaan kalustoaan ja miehistöään yhä vanhemmalla varastoissa olevalla kalustollaan sekä yhä vanhemmalla miehistöllä, Helin sanoo.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi eilen, että Suomen on valmistauduttava antamaan edelleen lisää apua Ukrainaan. Hänen mukaansa on hyvin mahdollista, että alkusyksystä tehdään uusia päätöksiä.

Myös Ukraina on viestinyt, että heidänkin tappionsa tietyissä taistelun vaiheissa ovat olleet todella kovia, Kastehelmi toteaa.

– On faktahomma, että molemmilta osapuolilta terävintä ja osaavinta sotilaskärkeä on kulunut.

Milloin Ukraina aloittaa vastahyökkäyksen etelässä?

Ukraina on viestinyt jo viikkojen ajan, että se aloittaa laajamittaisen vastahyökkäyksen Etelä-Ukrainassa Venäjää vastaan. Ukrainan päätavoitteena on todennäköisimmin valloittaa takaisin Venäjän valtaamat alueet. 

Etelä-Ukrainan rintamilta ei tosin ole vielä kuulunut muuta kuin pieniä onnistumisia tykistö- ja ohjusiskuilla. 

Helin sanoo, että rintamatiedottajien mukaan Ukraina olisi valmis laajamittaiseen vastahyökkäykseen aikaisintaan marraskuussa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Millainen on Ukrainan kyky vastahyökkäykseen? 9:56
Tällainen on Ukrainan kyky hyökätä Venäjää vastaan, sanoo sotataidon laitoksen pääopettaja.

– On siis hyvin mahdollista, että Ukraina voisi saada yliotteen sodassa, ainakin joillain alueilla. Sekin kyllä riippuu hyvin monista asioista, sillä hyökkääminen modernissa sodankäynnissä ei ole helppoa ja Ukraina on lähinnä varautunut puolustussotaan näinä kahdeksana vuonna.  

Onkin siis mahdollista, että sota ratkottaisiin kuitenkin muutoin kuin sotimalla. 

– Näkisin, että jossakin vaiheessa sota ratkaistaan diplomaattipöydissä, sillä sota käy kalliiksi. Näkisin sen jopa todennäköisempänä kuin sellaisen ratkaisun, jossa jompikumpi voittaa toisen sotilaallisesti, Kastehelmi sanoo.

Ukrainan sodasta tilannekarttaa pitävät Helin ja Kastehelmi Uutisaamun haastattelussa 10:31
Katso Helinin ja Kastehelmen haastattelu kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat