Tämä oli sateenkaari-Suomen synkin vuosikymmen

Usein 1950-lukua muistellaan kaihoisalla nostalgialla, mutta monelle homoseksuaalille vuosikymmen oli kaikkein synkintä ja ankeinta aikaa. Tuolloin Suomessa tuomittiin enemmän homoseksuaaleja kuin millään muulla vuosikymmenellä.

Suomalaiset homoseksuaalit elivät vankeustuomion pelossa aina vuoteen 1971 asti. Tutkija Kati Mustola Helsingin yliopistosta kertoo, että 1950-luvulla pelko oli suurimmillaan.

–1950-luvulla tuomioiden määrä oli huipussaan. Myös vielä 1960-luvulla tuomioita jaettiin enemmän kuin 1920–30-luvuilla, Mustola kertoo.

Syyn hän selittää löytyvän Suomen modernisoitumisesta ja kaupungistumisesta.

– Maalaisyhteisössä tiedettiin, ketkä ovat kylän hulluja ja ketkä homoja, eikä soitettu poliisia paikalle. Näinhän aikoinaan mielenterveyspotilaatkin hoidettiin, Mustola valaisee.

Sodan aikana moraalikoodit heltyivät

Tuomioiden runsautta 1950-luvulla selittää myös sota-aika. Kuoleman läheisyys sai nuoren sukupolven luopumaan estoista. Miehet viettivät pitkiä aikoja keskenään rintamalla, ja naiset pitivät yhdessä kotia pystyssä.

– Sodan aikana moraalikoodit heltyivät, niin käy aina ja kaikkialla. Heterotkin oikein villiintyivät. Sota näkyy esimerkiksi sukupuolitautien ja aborttien määrän kasvuna, Mustola paljastaa.

– 1950-luku olikin sitten kurinpalautuksen aikaa.

Monet pyrkivät "parantumaan" hurjasteluistaan perustamalla perheen. Sodan traumoista toipuva 1950-luku kotirouvineen ja konservatiivisine arvoineen olikin heteronormatiivisuuden huippuaikaa.

Sateenkaari-Suomi on kuitenkin aina ollut olemassa. Mustola muistelee erästä homoherraa, jonka kuva 1950-luvusta oli romanttisen nostalginen.

– Hän sanoi, että 1950-luku oli hänen elämänsä ihaninta aikaa. Hän muisteli, kuinka silloin käytiin ihan heterotansseissa, mutta tyttöjä tanssittaessa flirttailtiin toisille pojille.

Studio55.fi/Milja Atu


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja