Teuvo Loman: Piilottelin homouttani naissuhteilla – tuttuja kuoli ja hakattiin

Teuvo Lomanin nuoruudessa homoutta pidettiin vielä sairautena. Tutut tekivät itsemurhia ja joutuivat hakatuiksi kaduilla. Teuvo piilotteli suuntautumistaan naissuhteilla. Nyt kaduilla voi jo kävellä turvallisesti oman kihlatun kanssa.

Teuvo Loman oli 15-vuotias, kun hän ymmärsi olevansa homoseksuaali. Kului runsaat parikymmentä vuotta, ennen kuin hän puhui asiasta julkisesti. Sitä ennen vain ystävät tiesivät.

– Ensimmäisenä kerroin silloiselle tyttöystävälleni. Hän oli järkyttynyt ja luuli, että vika on hänessä. Halusin itse lopettaa suhteen, Teuvo kertoo.

Vaikka seurustelu naisen kanssa tuntui väärältä, suhteet vastakkaiseen sukupuoleen eivät loppuneet. Teuvolla oli useita tyttökavereita.

– En kertonut heille suuntautumisestani. Se tuntui silloin oikealta ratkaisulta. Eihän kukaan heti paljasta kaikkia "pimeitä" puoliaan, Teuvo sanoo.

– Harrastimme myös seksiä. Ei se ollut mitenkään vastenmielistä – jos olisi ollut, en olisi sellaiseen itseäni pakottanut.

Tutut tekivät itsemurhia

Teuvo sanoo, että 1980-luvulla homoseksuaalisuus ei ollut yhteiskunnassa yleisesti hyväksyttyä.

– Yritin kieltää sen itseltäni. Olin arka, epävarma ja ujo. Pelkäsin, että minut hylättäisiin ja joutuisin syrjäytyneeksi. Niihin aikoihin kymmenisen samassa tilanteessa ollutta tuttua teki itsemurhan.

Eläminen vastoin omaa luontoa tuntui pahalta.

– Se oli hirveän raastavaa oman itsensä epäkunnioittamista.

Pakoilua väkivallan pelossa

Kun Teuvo uskaltautui suhteisiin miesten kanssa, hän joutui pälyilemään koko ajan olkansa yli.

– En uskaltanut edes kävellä miehen kanssa samalla puolella katua. Luulin, että kaikki katsovat. Ilmapiiri oli niin pelottava, että treffikumppanien kanssa ei menty samaa reittiä, vaan sovittiin tapaamispaikkoja.

Eikä aivan turhaan.

– Jos joku huomasi kaksi miestä yhdessä, se tiesi väkivaltaa. Monelle muulle kävi huonosti, mutta jostain kumman syystä itse selvisin uhkaavista tilanteista puhumalla, Teuvo sanoo.

Vihaposti ei hetkauttanut

Kun Teuvo lopulta tuli ulos kaapista, se ei muuttanut hänen maailmaansa mitenkään.

– Olin yllättynyt. Aivan kuin kaikki olisivat jo tienneet – niin kuin varmaan tiesivätkin.

– Vihapostia tuli todella paljon, mutta silloin se ei enää hetkauttanut. Ymmärsin, että elämä on ainutkertainen lahja. Kaikilla on tänne pelkästään menolippu, ja se kannattaa käyttää. Sitä paitsi, sanotaanhan nykyään kirjoissakin, että homoseksuaalisuus ei ole rikos tai sairaus – niiden mukaan olen siis parantunut, Teuvo ironisoi.

Löytänyt onnellisen parisuhteen

Eläminen vapaasti omana itsenä tuntuu hyvältä. Kadullakaan ei tarvitse enää pelätä väkivaltaa.

– Olen todella onnellinen. Tykkään itsestäni ja kunnioitan itseäni. Sitä tunnetta oli kauhean vaikea löytää. Jotkut vitsailevat, etteivät jaksaisi katsella naamaani joka paikassa – vastaan heille, että kelatkaa, minä joudun viettämään 24 tuntia vuorokaudessa itseni kanssa.

Kun Teuvo nousee aamuisin sängystä ylös, hän katsoo ympärilleen ja kiittää läheisistään sekä terveydestään.

– Näitä asioita ei pitäisi pitää itsestään selvyyksinä. Olen löytänyt tasapainoisen parisuhteen, joka ei todellakaan ole pelkkää seksiä, vaan arkea ja työtä.

Kiihkoilu suututtaa

Teuvon mielestä kaapista ulos tulemisesta on turha tehdä numeroa.

– Ei kenenkään tarvitse varta vasten tarttua luuriin ja soittaa tuttuja läpi. Ihmiset kyllä vaistoavat ja tietävät nämä asiat. Eikä kukaan muutenkaan esittäydy uusille tuttavuuksille seksuaalisten intressiensä kautta: "moi, mä oon Jaakko, mä oon heteroseksuaali."

– Toisin kuin monet uskovaiset ja kiihkoilijat, en yritä käännyttää tai tyrkyttää elämäntapaani kenellekään. Minusta se on väärin.

Esimerkiksi Päivi Räsäsen kommentit saavat Teuvon vihaiseksi.

– Hänen mielestään homo saa olla homo, mutta ei rakastaa. Hän kieltää rakkauden ihmisiltä! Onko Räsänen sitten itse valmis tulemaan jokaisen sänkyyn lohduttamaan ja antamaan läheisyyttä – enkä nyt puhu seksistä. Aivan kuin hän ottaisi jonkin jäsenen pois, eikä antaisi mitään tilalle.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat