Näin homoseksuaalisuus nousi Suomessa esiin rintamalla

Sota-aikana rintamalla taistelivat ja maan puolustamiseen osallistuivat rinta rinnan niin homot kuin heterotkin. Sota antoi huutia yleisille moraalikäsityksille ja soveliaisuudelle ja sai ihmiset hakemaan turvaa, etsimään rakkautta ja antautumaan vieteilleen.

Helsingin yliopiston tutkija Kati Mustola on haastatellut sodissamme taistelleita homoseksuaaleja veteraaneja. Kertomukset ja kokemukset rintamalla eroavat toisistaan paljonkin.

– Eräs totesi, ettei hänellä ollut rintamalla suhteita. Hän sanoi, ettei ollut uskaltanut, vaikka tiedosti että mahdollisuuksia olisi voinut olla, Mustola muistelee.

– Toinen taas kertoi, että silloin hänellä oli seksiä niin paljon kuin ikinä.

Sota-ajan poikkeustila vei nuoret, monet ensi kertaa, kauas kotikonnuiltaan, tuntemattomien ihmisten ja kokemusten pariin. Kuoleman riski rohkaisi kokeiluihin, ja sodan aikaan villiintyivät niin homot kuin heterotkin, Mustola kertoo.

– Koskaan ei voinut tietää, milloin kuolee, joten oli elettävä täysillä. Jos halusi kokeilla vaikka sitä paljon kohuttua seksiä, se oli tehtävä tässä ja nyt.

Helsingin keskustassa kuhisi

Maailmalla veteraaneistamme kuuluisimpia on Tom of Finland, Touko Laaksonen. Upseeri Laaksonen nautti vapaista illoistaan sota-ajan Helsingissä, jossa univormufetisistille oli tarjolla kosolti silmänruokaa. Pimennetyssä kaupungissa moni antautui salaisille seikkailuille.

– Helsingin keskusta oli pimennetty. Ruotsalaisen teatterin kulmilla kävi valtava kuhina, Mustola kuvailee.

– Sodan jälkeen moni olikin ihan hukassa. Moni yritti parantua hankkimalla vaimon ja lapsia. Maassa oli sodan jälkeen paljon onnettomia heterovaimoja, Mustola huokaa.

Kun miehet taistelivat keskenään rintamalla, myös naiset saattoivat turvautua toisiinsa kotipuolessa. Naisten kohdalla lesbous ei kuitenkaan ole herättänyt samanlaisia epäilyjä ja kummastusta kuin miesten homoseksuaalisuus.

– Naisilla se oli niin piilossa, vaikka se oli niin näkyvää. Naisten yhdessä asumista ei ole ihmetelty siinä missä miesten.

Studio55.fi/MiljaAtu

Kuvat: Lehtikuva ja Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja