Tiesitkö? Ei lupaa hyvää, jos et kykene tähän liikkeeseen

Horjuuko askel? Nämä helpot liikkeet kehittävät tasapainoa 3:24
KATSO MYÖS: Nämä helpot liikkeet kehittävät tasapainoa.

Yksi tietty liike voi paljastaa ennenaikaisen kuoleman riskin. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei testi ota huomioon kaikkia rajoitteita.

Ihmisen kyky suorittaa erilaisia liikkeitä voi paljastaa jotain terveydentilasta. Esimerkiksi niin kutsuttu flamingoasento voi kertoa huolestuttavan seikan ihmisen terveydestä.

Vuonna 2014 julkaistussa tutkimuksessaan  Euroopan Kardiologinen Seura havaitsi puolestaan, että 51–80-vuotiaista osallistujista ne, jotka eivät kyenneet nousemaan istuma-asennosta seisomaan tukea ottamatta, kuolivat aiemmin kuin liikkeeseen kyenneet, kertoo  New York Post.

Kokeile, pystytkö itse tähän:

  1. Asetu seisoma-asentoon.
  2. Istu alas maahan risti-istuntaan.
  3. Nouse takaisin ylös.
  4. Toista muutaman kerran.

Juju on siinä, että liike pitää suorittaa ylhäältä alas ja alhaalta ylös niin, ettet käytä käsiäsi tai muuta kehonosaasi tukena lainkaan. 

 

Liike alkaa niin, että sinulla on 10 pistettä. Aina, kun osut kädelläsi tai vaikkapa käsivarrellasi, jalkojesi sivuosilla tai polvilla maahan tukea hakeaksesi, sinulta vähennetään piste.

 

Jos selviät istumaan ja seisomaan ilman apua, saat täydet 10 pistettä. Jos et pääse seisomaan istuma-asennosta lainkaan, saat nolla pistettä. 

Kun niin kutsutussa sit to stand- testissä joutuu turvautumaan tuen ottamiseen esimerkiksi käsin alkuperäisestä kymmenestä pisteestä vähennetään aina yksi per virhe. Tutkimus havaitsi, että matalamman pisteluvun omaavat kuolivat seitsemän kertaa todennäköisemmin seuraavan kuuden vuoden aikana.

Tavoittele ainakin kahdeksaa pistettä

On syytä huomioida, että matalimmat pisteet tutkimuksessa saaneet olivat kuitenkin myös vanhimpia, mikä tarkoittaa, että heillä oli muutenkin korkeampi riski kuolla seuraavien kuuden vuoden aikana. Vaikkei testin tulosta kannattaakaan siis armottomana totuutena ottaa, antaa se joitain viitteitä terveydestä, lihasvoimasta, tasapainosta ja notkeudesta.

– Kun vanhenemme, käytämme aikaa puhuaksemme sydän- ja versuoniterveydestä sekä aerobisesta liikunnsta, mutta tasapaino, notkeus ja liikkuvuus ovat myös todella tärkeitä, kuvasi lääkäri ja professori Natalie Azar New Yorkin yliopistosta Today-ohjelman haastattelussa maaliskuussa 2023.

Azarin mukaan yksinkertainen testi on hyvä osoitus ihmisen terveydestä, koska liikkeessä onnistuakseen ihmisellä pitää olla vahva sydänterveys, hyvä tasapaino, liikkuvuus, notkeus ja vahva keskivartalo sekä vahvat jalat.

Katso videolta, miten liike kuuluu suorittaa. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Täyttä kymppiä ei välttämättä tarvitse lähteä hakemaan.

– Kahdeksan pistettä tai korkeampi on se, mitä haluat, Azar sanoo. 

Hän myös painottaa, ettei testi ota huomioon mahdollisia vammoja, viimeaikaisia leikkauksia tai muita rajoitteita, jotka luonnollisesti vaikuttavat tulokseen.

Jos testin tulos ei miellytä, kannattaa muistaa, että lihasvoimaa, tasapainoa ja notkeutta voi aina parantaa, olipa ikäsi mitä hyvänsä.

Katso myös: Ikäihmisten on elintärkeä pitää lihaskunnostaan huolta – nappaa vinkit

Ikäihmisten on elintärkeä pitää lihaskunnostaan huolta - näillä vinkkeillä pidät lihakset kunnossa 9:11
Näillä vinkeillä pidät lihakset kunnossa.

Lue myös:

    Uusimmat