Tämä Butshan verilöylystä tiedetään nyt: Joukkohaudoissa vähintään 280 kuollutta, kymmenien siviilien ruumiita kaduilla – Venäjä kiistää osallisuuden

Satelliittikuvat paljastavat: Kirkon pihalle Butshassa kaivettu 14-metrinen joukkohauta 0:23

Ukrainan puolustusministeriö syyttää Venäjän joukkoja siviilien teloituksista Kiovan lähistöllä sijaitsevassa Butshan kaupungissa.

Tämä Butshan verilöylystä tiedetään nyt:

Kaupungin pormestarin Anatoli Fedorukin mukaan ainakin 280 ihmisen ruumiit on löydetty joukkohaudasta kaupungista. Mahdollisia sotarikoksia tutkivat ukrainalaissyyttäjät kertoivat sunnuntaina löytäneensä 410 ruumista Kiovan ympäristöstä.

Avaruusteknologiayhtiö Maxar on julkaissut satelliittikuvia Butshan kaupungista, jossa uskotaan olevan merkittävä määrä siviiliuhreja.

CNN puolestaan kertoo, että vähintään kahdenkymmenen siviilin ruumiit makaavat kaupungin kaduilla. Osa kuolleista makaa kasvot katuun päivän, osa makaa selällään. 

Joidenkin kuolleiden kädet ovat sidottu takaa yhteen. 

CNN kertoo myös, että kaupungin kaduilla on venäläisiä ajoneuvoja ja että useat talot ovat jollain tapaa vahingoittuneita. Suuri osa kaupungin rakennuksista on täysin tuhoutuneita.

Zelenskyi: Joukkomurha

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kutsunut tapahtunutta joukkomurhaksi.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja väittää kuolleiden siviilien kuvien Butshasta olevan "järjestetty Venäjän syyttämiseksi". Hän väittää Yhdysvaltojen "tilanneen" kuvat osana juonta Venäjää vastaan.

Myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov väittää Butshan tapahtumia lavastetuksi, uutisoi Venäjän valtio-omisteinen uutistoimisto Tass.

Hänen mukaansa "asiaa levittävät sosiaalisessa mediassa länsi ja Ukraina."

Lavrov väittää Butshan tapahtumien kaltaisten "provokaatioiden" olevan suora uhka kansainväliselle turvallisuudelle.

Butshassa vierailleet kansainväliset mediat ovat julkaisseet kuvia ja videota siviiliasuisista ruumiista Butshassa. Tämän jälkeen lukuisten maiden johtajat ovat tuominneet Venäjän joukkojen raakuudet sekä vaatineet Venäjää tilille mahdollisista sotarikoksista.

Ukrainan puolustusministeriö syyttää Venäjän joukkoja siviilien teloituksista.

– Paikallisia siviilejä teloitettiin mielivaltaisesti. Osan kädet on sidottu selän taakse. Heidän ruumiitaan on ympäri kaupunkia, puolustusministeriö kertoo Twitter-tilillään.

Puolustusministeriö kuvailee tapahtunutta tviitissään uudeksi Srebrenican joukkomurhaksi. Bosnian sodan aikana tapahtuneessa Srebrenican joukkomurhassa surmattiin yli 7 000 muslimimiestä ja -poikaa.

Suunnitteilla uusia pakotteita

Sekä Venäjä että Ukraina ovat vaatineet Ukrainan Butshan kaupungin tapahtumien käsittelyä YK:n turvallisuusneuvostossa, kertoo The New York Times.

Euroopan unionissa keskustellaan uusista Venäjä-pakotteista keskiviikkona, kertoo brittiläinen talouslehti Financial Times oman tietonsa pohjalta.

Vaatimukset uusista pakotteista yltyivät viikonloppuna, jolloin Ukrainasta kantautui tuoreita tietoja venäläissotilaiden julmuuksista muun muassa Butshan kaupungissa.

Venäjä aloitti hyökkäyksensä kaikkiin Ukrainan suurimpiin kaupunkeihin varhain torstaiaamuna 24.2.

Ukrainan sodassa on vahingoittunut ja kuollut yhteensä 3455 siviiliä, kertoo YK. Luvussa on yli 1400 kuolemaa ja yli 2000 loukkaantumista. YK:n mukaan luvut saattavat olla myös huomattavasti korkeampia.





Lue myös:

    Uusimmat