Butshan teurastus: Satelliittikuvat paljastavat kirkon pihalle kaivetun 14 metrin joukkohaudan

Satelliittikuvat paljastavat: Kirkon pihalle Butshassa kaivettu 14-metrinen joukkohauta 0:23
Tuoreet kuvat paljastavat haudan kaivuujälkien kasvaneen kirkon edustalla.

Avaruusteknologiayhtiö Maxar on julkaissut satelliittikuvia Butshan kaupungista, jossa uskotaan olevan merkittävä määrä siviiliuhreja.

Uutistoimisto Reutersin julkaisemalla videolla näkyy St. Andrew ja Pyervozvannoho All Saints -kirkon ympäristö 10. maaliskuuta sekä 31. maaliskuuta.

Maaliskuun alkupuolella otetuista ilmakuvista voi havaita kaivamisen merkkejä kirkon pihalla. Tuoreet kuvat paljastavat kyseisten jälkien kasvaneen kirkon edustalla. Useiden lähteiden mukaan kyseessä on kaupungin siviilien joukkohauta.

Maxarin mukaan joukkohauta on nyt pituudeltaan lähes 14 metriä.

Butshan joukkohaudoissa on kaupungin pormestarin mukaan satoja siviilejä.

Osapuolet vaatineet YK:n käsittelyä

Sekä Venäjä että Ukraina ovat vaatineet Ukrainan Butshan kaupungin tapahtumien käsittelyä YK:n turvallisuusneuvostossa, kertoo The New York Times.

Venäjä on vaatinut turvallisuusneuvoston kokousta maanantaille. Venäjän varasuurlähettiläs YK:ssa kertoi venäläisen uutistoimiston Tassin mukaan Butshan tapahtumissa olevan kyse "ukrainalaisten radikaalien provokaatiosta".

Ukraina on taas vaatinut turvallisuusneuvoston tapaamista tiistaille. Ukrainan mukaan satoja ihmisiä on löydetty joukkohaudoista Butshassa Kiovan ulkopuolella. Ukraina syyttää Venäjää sotarikoksista.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on vaatinut riippumatonta tutkimusta siviilikuolemista Butshassa.

Useiden maiden johtajat ovat tuominneet siviilien surmat sen jälkeen, kun Butshasta saatiin valokuvia ja videoita ruumiista kaduilla sekä joukkohaudoista, ja vaatineet Venäjää tilille sotarikoksista.

Korjattu otsikkoa kello 13.51.

Lue myös:

    Uusimmat