Talvivaaran alueella voi lähivuosina alkaa uraanin talteenotto – Terrafame-pomo iloitsee: "Tämä on erittäin hieno virstanpylväs"

0:47
Video: Terrafamen uraanilaitos on saamassa toimiluvan, uutisoitiin jo tammikuussa. Suomessa on tuotettu uraania viimeksi 1950-luvulla

Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroisen mukaan Sotkamossa louhittava luonnonuraani tulee päätymään ainoastaan rauhanomaiseen käyttöön.

Hallitus myönsi tänään Terrafamelle luvan uraanin talteenottoon.

– Tämä on erittäin hieno virstanpylväs toimintamme kannalta, Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen sanoo MTV Uutisille.

Talvivaaran kaivosta pyörittävä Terrafame on jo pitkään suunnitellut ottavansa käyttöön alueelle liki valmiiksi rakennetun uraanilaitoksen. Laitos päätyi valtionyhtiö Terrafamelle sen jälkeen, kun kaivosta alueella aiemmin pyörittänyt Talvivaara Sotkamo Oy meni konkurssiin.

Hallituksen vihreä valo ei tarkoita vielä automaattisesti uraanin talteenoton käynnistymistä.

Päätös ei ole vielä lainvoimainen, ja siitä saa valittaa maaliskuun 9. päivään asti, minkä Lukkaroinen uskoo myös tapahtuvan. Esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliitto on arvostellut hanketta ja katsonut, ettei se täytä ydinenergialain velvotteita. Hanketta on kritisoitu myös paikallisesti.

– Arviomme mukaan valitusprosessi voi kestää sen kaksi vuotta, eli tässä on varmasti vuosi aikaa meillä vielä suunnitella tätä laitoksen käynnistämistä sekä henkilöstön rekrytointia ja koulutusta, Lukkaroinen sanoo.

Työllistää Sotkamossa joitakin kymmeniä

Terrafame pääsee ottamaan kaivoksesta louhimastaan malmitonneista talteen uraania niin sanotulla bioliuotusmenetelmällä, mikäli valitusprosessi ei kaada toimituslupaa.

Tämän jälkeen luonnonuraania on jalostettava eri vaiheissa ennen kuin se on käytettävissä ydinvoimaloiden polttoaineeksi. Toisin sanoen Terrafamen uraanituote tulee päätymään vientiin.

Lukkaroinen vakuuttaa, että luonnonuraania myydään vain rauhanomaiseen energiakäyttöön – ei siis esimerkiksi ydinaseiden kehittelyyn.

– Se on käsittääkseni myös näissä lupaehdoissa tarkkaan määritelty, että tämä varmistetaan, Lukkaroinen muistuttaa.

Sotkamon kaivoksesta haltuun otettavan luonnonuraanin määrä on Lukkaroisen mukaan suhteellisen pieni ja riittää suurin piirtein yhden ydinreaktorin vuotuiseen käyttöön. 

Vuosittain talteen otettavan uraanin arvo liikkuisi arviolta 10–15 miljoonan euron välillä. Tarkka arviointi on hankalaa, sillä kansainvälisten markkinoiden kurssiheilahtelut vaikuttavat uraanin hintaan voimakkaasti.

Suora työllisyysvaikutus tulee olemaan noin 30 henkilöä, minkä lisäksi välillisesti hanke luo alueelle Terrafamen arvion mukaan noin 50 työpaikkaa.

STUK: Ei ongelmaa

Säteilyturvakeskus (STUK) katsoi viime kesänä, ettei uraanin talteenotolle ole ydin- ja säteilyturvallisuuden kannalta estettä. STUK katsoi, että talteenoton ihmisille aiheuttamat riskit ovat vähäisiä.

– He tulevat viranomaisena, kuten mekin tietysti toiminnan harjoittajina, valvomaan toimintaa tarkkaan ja varmistamaan, että laitoksen käyttäminen on turvallista.

Konkurssiin menneen Talvivaaran raunioille perustettu Terrafame haki lupaa uraanin talteenottoon vuonna 2017.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja