Mainos

Talousahdinko ajoi Jörn Donnerin synkkiin ajatuksiin: "Olen uskonut olleeni lähellä itsemurhaa"

Usean syövän selättänyt Jörn Donner muistelee uutuuskirjassaan, millaista oli elää liki täydellisessä varattomuuden tilassa.

Kirjailijana, poliitikkona ja elokuvaohjaajana tunnettu Jörn Donner, 83, pohtii satiiriksi kuvailemassaan uutuuskirjassaan Suomea ja suomalaisuutta. Suomi Finland -nimeä (Otava ja Förlaget) kantava teos julkaistiin tällä viikolla niin suomeksi kuin ruotsiksi.

Donnerin kirjassa Suomi on maa, jossa yhteiskunnalliset erot kasvavat, asenteet maahanmuuttajia ja pakolaisia kohtaan kovenevat, nuoret ja koulutetut muuttavat työn perässä ulkomaille ja tieteelle suunnatut rahat vähenevät.

– Tämä kirja on avunhuuto. Olen huolissani tämän yhteiskunnan tulevaisuudesta, Donner kertoi MTV:lle kirjastaan joulukuussa.

Kolme syöpää sairastunut Donner paneutuu teoksessaan myös omaan elämäänsä. Hän pohtii avoimesti terveydentilaansa ja esittelee ajatuksiaan kuolemasta. Miehen mukaan eräs krematorioyhdistys oli luvannut palkkioksi ilmaisen tuhkauksen ja mahdollisesti kappelin vuokran, jos kirjailija kirjoittaisi heille lyhyen tekstin kuolemasta.

– Kun sairastuin 90-luvun lopulla eturauhassyöpään, minulle tehtiin useita tutkimuksia, ja sen jälkeen sain sädehoitoa 38 kertaa Meilahden maanalaisissa tiloissa. Kaikki tämä työllisti koko joukon korkeasti koulutettuja lääkäreitä ainakin jonkin aikaa. Siinä vaiheessa olin niin sanotun eläkeiän kynnyksellä.

– Sitten tuli muuta. Vuonna 2006 minulta leikattiin keuhkosyöpä poistamalla palanen vasenta keuhkoa. Sain kuulla, että Yhdysvalloissa tällainen leikkaus olisi maksanut 150 000 euroa. En tiedä tarkalleen, kuinka moni henkilö oli saanut työkseen pitää minut hengissä, mies kirjoittaa.

Konkurssiuhan alla

Kirjailija-ohjaaja on kolmatta kertaa naimisissa ja kuuden lapsen isä, mutta hän on tekemisissä vain nykyisestä avioliitosta syntyneiden kahden lapsen kanssa. Vaiherikkaan elämän elänyt mies täyttää helmikuussa 84 vuotta.

Donner palaa kirjassaan myös aikaan, jolloin hän eli perintörahoilla ja konkurssiuhan alla.

– Tässä liki täydellisessä varattomuuden tilassa olin naimisissa naisen kanssa, jolla oli toisinaan tapana ostaa kalliita tauluja. Niistä yksikin olisi riittänyt kaikkien velkojeni maksamiseen. En silti koskaan maininnut hänelle veloistani, vaikka olinkin sitä mieltä, että olisimme joskus voineet jakaa laskun käydessämme ravintolassa.

– Olen uskonut olleeni lähellä itsemurhaa, mutta rakkaus elämään on kuitenkin tehnyt lopun sellaisista aikeista. Rakkaus omaan elämääni, ei rakkaus ihmisiin tai koiriin, Donner kertoo kirjassaan.

Kaksi syöpää selättänyt Donner kävi vuoden 2016 keväällä sydänleikkauksessa. Saman vuoden kesänä hänen keuhkoistaan löydettiin kaksi pientä syöpäkasvainta. Diagnoosi heijasteleekin Donnerin viime syksynä kirjoittaman teoksen loppusanoissa, joissa hän kiittää joukkoa kirurgeja ja erikoislääkäreitä.

– Kun kirjoitan näitä rivejä, olen saanut päätökseen viidennen ja viimeisen minulle määrätyistä sädehoidoista. Kuinka käy sen jälkeen? Loppu tiedetään, mutta sillä välin? On verra. Loppu on hiljaisuutta.

Lainaukset tällä viikolla ilmestyneestä Suomi Finland -kirjasta (Otava ja Förlaget).

Katso alta videot MTV:n erikoishaastattelusta viime kesältä.

2:37

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.