Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tallink Silja lupaa lähiruokaa, mutta kuva noutopöydän lihojen tuontimaista kummastuttaa – näin yhtiö selittää hankintojaan

2:08Suomalaiset ruokailevat ravintoloissa yhä useamminYllä olevassa uutisjutussa kerrotaan suomalaisten ravintolatottumuksista laajemmin.
Julkaistu 13.06.2019 17:47

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Facebookissa leviää Tallink Silja -laivalta otettu kuva, johon on listattu ravintolassa tarjottavien lihojen alkuperämaita. Kuva on herättänyt vilkasta keskustelua. 

"Porsaanleike – Romania, kanavartaat – Kiina, porsaanpaisti – Irlanti, kanaleike – Estonia", lukee kuvassa näkyvässä kyltissä.

"Haluamme valita parhaita ja turvallisimpia raaka-aineita asiakkaidemme toiveiden mukaisesti."

Laivayhtiön lihapolitiikka on herättänyt kuvaa jakaneissa kummastusta, sillä verkkosivuillaan Tallink Silja kertoo pyrkivänsä hankkimaan raaka-aineensa lähialueilta aina kun mahdollista.

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjdin mukaan kuvan kyltissä ei ole ilmoitettu kaikkien ravintolassa tarjottavien lihojen alkuperää.

– Suurin osa meidän tuotteista tulee lähimaista, mutta jostain syystä ravintolahenkilökunta ei ollut sitä ilmoittanut, Nöjd sanoo.

Hän tarkentaa, että Tallink Siljalle kotimainen tarkoittaa kaikkia yhtiön liikennöimiä maita, Suomea, Ruotsia ja Viroa.

Kyse ennen kaikkea saatavuusongelmista

Puolet kaikista raaka-aineista tulee Nöjdin mukaan Suomesta.

Ylivoimaisesti suurin osa tuotteista on peräisin EU-maista, mutta pieni osa joudutaan hankkimaan muualta. Tällä hetkellä lihaa tulee lähimaiden lisäksi Unkarista, Irlannista, Romaniasta, Brasiliasta ja Uudesta-Seelannista.

Jos raaka-aineita joudutaan hankkimaan lähimaiden ulkopuolelta, kyse on Nöjdin mukaan ennen kaikkea saatavuusongelmista.

– Meillä on 11 laivaa, ja raaka-aineita pyritään hankkimaan isoja eriä kerrallaan. Näin varmistamme, että kaikilla laivoilla voidaan tarjota samaa ruokaa, Nöjd sanoo.

– Esimerkiksi näitä kiinalaisia kanavartaita pyydettiin ensin suomalaiselta tuottajalta, mutta he eivät pystyneet toimittamaan tarpeeksi suurta erää. Sen vuoksi jouduimme valitsemaan kiinalaisen tavarantoimittajan.

Lähiruoan osuutta kasvatettu entisestä

Suurin haaste liittyy Nöjdin mukaan buffet-ravintoloihin, joissa tarjoillaan suuria määriä ruokaa kerrallaan. Sen sijaan etenkin pieniin gourmet-ravintoloihin on mahdollista hankkia raaka-aineita esimerkiksi suomalaisilta pientilallisilta.

Nöjd kertoo, että lähiruuan osuutta on viime vuosien aikana kasvatettu laivojen ravintoloissa voimakkaasti. Esimerkiksi kesän buffet-uudistuksessa lähiruokaa on tarjolla aiempaa enemmän.

– Lähiruoka otetaan huomioon jo menua suunnitellessa, mutta tarvittaessa ollaan valmiita muuttamaan myös olemassa olevia menuja, jos haluttuja raaka-aineita ei kerta kaikkiaan ole saatavissa lähituottajilta.

Lähiruoka ohjaa suomalaisten valintoja

Suomalaiset suosivat lähiruokaa vuosi vuodelta enemmän. Taloustutkimuksen tuorein Suomi syö -tutkimus paljastaa, että lähes neljä viidestä suomalaisesta pitää kotimaisen ruuan syömistä tärkeänä.

Vastaavassa tutkimuksessa vuonna 2016 tulos oli viisi prosenttiyksikköä pienempi.

Neljä viidestä suomalaisesta uskoo, että kotimaiset elintarvikkeet ovat ulkomaisia turvallisempia. Reilu neljännes luottaa siihen, että kaikista EU-maista saa yhtä laadukkaita elintarvikkeita.

Suomalaisten kuluttamasta ruuasta noin 75–80 prosenttia on tuotettu Suomessa. Se on enemmän kuin esimerkiksi naapurissa Ruotsissa.

Kulutetusta lihasta noin 80 prosenttia on kotimaista. Etenkin kaupassa myytävä raakaliha on suurimmaksi osaksi Suomessa tuotettua.

Ulkomailta tuotu liha päätyy pääasiassa ravintoloihin, työpaikkaruokaloihin, kouluihin, päiväkoteihin ja kaupassa kypsennettäviin tuotteisiin.

Moni on epätietoinen siitä, mistä lähiruoan tunnistaa

Enemmistö kyselytutkimukseen vastanneista suomalaisista kertoi tarkistavansa ostamiensa elintarvikkeiden alkuperän.

Myös omassa maakunnassa tuotettu lähiruoka kiinnostaa, mutta moni suomalainen on epätietoinen siitä, mistä lähiruuan tunnistaa. Toisaalta lähiruokaa pidetään tutkimuksen mukaan kalliina.

Ruokavirasto on määrännyt ravintolat ilmoittamaan kirjallisesti naudan-, sian-, lampaan-, vuohen- ja siipikarjan lihan alkuperämaan toukokuun alusta lähtien. Lihavalmisteiden alkuperää ei tarvitse ilmoittaa.

Vaatimukset eivät koske valmistuotteita

Tallink Siljan ravintoloissa lihan alkuperää ryhdyttiin ilmoittamaan kylteillä asetuksen mukaan toukokuussa.

– Ennen toukokuuta ruuan alkuperästä on kerrottu tarpeen mukaan ruokalistoissa, tai sitten asiasta on voinut halutessaan kysyä keittiöpäälliköltä tai muulta ravintolahenkilökunnalta, Nöjd sanoo.

Vaatimukset eivät tällä hetkellä koske valmistuotteita, kuten kypsiä naudanjauhelihapihvejä tai marinoituja broilerin rintafileitä.

Nöjdin mukaan Tallink Silja pyrkii tarvittaessa ilmoittamaan myös valmistuotteiden alkuperän, varsinkin, jos asiakas haluaa sen tietää.

– Esimerkiksi kiinalaiset kanavartaat olivat juuri tällainen valmistuote, joiden alkuperämaa oli haluttu ilmoittaa.

Lisää aiheesta:

Katoaako liha kouluruokaloista ja lounasravintoloista? Näin uudet ravitsemussuositukset vaikuttavatKotipizzan lihauutinen sytytti someraivon – näin yritys vastaaHenkilöstölounaiden hinnat nousevat – näin paljon ateria maksaa ensi vuonnaKFC tulee Suomeen, mutta myykin puolalaista broileria – perustelut kummastuttavat: "Ei oikein vakuuta"Lihakohun keskelle joutunut Unicafe vakuuttaa: Naudasta ei luovuta säästösyistä – Kela korvaa silti annoksista saman summan raaka-aineesta riippumattaTiedätkö, mistä Ikean lihapullien liha oikein on peräisin? Tieto raaka-aineen alkuperästä aiheutti kohun: ”Inhottavaa”
Tallink SiljaRuokaVeneet ja laivatKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Tallink Silja
  • 27.10.19:23
    Kuolemantapaukset

    Ihminen kuoli Tallinkin risteilyllä

  • 21.9.11:23
    Tukholma

    Silja Serenadella pelastusoperaatio

  • 14.8.14:33
    Tulipalot

    Bussi syttyi tuleen Tallinkilla – tämän takia laivan evakuointi avomerellä on vasta viimeinen keino

  • 4.5.06:29
    Asian ytimessä.doc

    Himoristeilijä Sami on käynyt laivalla jo 500 kertaa – myös koti muistuttaa risteilyalusta

  • 8.3.23:50
    KAJ

    Riemu repesi Silja Serenadella KAJ-yhtyeen voiton siivittämänä – Katso video