Presidentti Niinistö kommentoi Trumpin hämmennystä herättänyttä puhetta: "Se on hänen tulkintansa"

Presidentti Niinistö kommentoi Yhdysvaltojen presidentinvaaleja 9:04
Niinistö kommentoi jo aiemmin aamulla vaaleja "aikamoiseksi jännitysnäytelmäksi".

Presidentti Sauli Niinistö sanoo, ettei näe Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin julistautuneen virallisesti voittajaksi presidentinvaaleissa.

Trump puhui Suomen aikaa aamuyhdeksän jälkeen Valkoisessa talossa ja sanoi voittaneensa vaalit omasta mielestään, vaikka ääntenlaskenta on vielä kesken monissa tärkeissä osavaltioissa.

– Se on hänen tulkintansa tämänhetkisessä laskentatilanteessa, Niinistö sanoo.

– Mitään virallista voittajaksi julistautumista Trump ei nyt tainnut tehdä, mutta totesi, että hänen mielestään hän on voittanut vaalit.

Niinistö toivoo, ettei vaaleissa jouduta tilanteeseen, jossa kaksi ehdokasta on julistautunut voittajaksi. Hän katsoo, että olemassa on merkkejä tilanteen mahdollisesta kärjistymisestä.

– Toivotaan nyt ääntenlaskun pikaista kehittymistä ja toivotaan, että sieltä tulee selkeä vastaus.

Vaalien tulos näyttää joka tapauksessa olevan yllätys ennakko-odotuksiin nähden, sillä demokraattien Joe Biden oli selvä ennakkosuosikki gallupien perusteella. Vaaleja lähes läpi yön seuranneen Niinistön mukaan vaaleista muodostui yllättävän tasaiset ja harvinaisen jännittävät.

– Kun katselee mielipidetiedusteluja ja tutkimuslaitosten etukäteisarvioita, niin eipä sattunut silmään yhtään, jossa olisi arvioitu näin tasaista ja jopa mahdollisesti Trumpin voittoa, presidentti näkee.

Trump antoi aamun puheessaan myös ymmärtää joutuvansa vaalivilpin kohteeksi. Näyttöä vilpistä ei toistaiseksi ole.

Vaalituloksella heijastusvaikutuksia Suomelle

Niinistö ei usko, että vaalien tuloksella on suurta merkitystä Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisiin suhteisiin, voittaa vaalit sitten kumpi tahansa ehdokkaista.

– Merkitys Suomelle tulee ehkä sitten heijastusvaikutuksina. Nyt varsin yleisesti arvioidaan ja varmasti näin on, että Biden tulisi olemaan ulospäin ainakin jossain määrin avoimempi kuin Trump ja pyrkisi tuomaan Yhdysvallat vahvemmin takaisin kansainväliseen sääntöpohjaiseen järjestykseen. Erityisesti Pariisin ilmastosopimus on sellainen, jota tässä varmasti moni toivoisi.

Presidentin mukaan yleisvaikutelmana on väistämättä se, että Yhdysvalloilla on paljon sisäisiä kysymyksiä ja pulmia.

– Varmasti tietyllä tavalla kohtaamme erilaisen Yhdysvallat kuin vielä vuosituhannen vaihteessa ja sen jälkeen totuttiin ajattelemaan. En usko, että sellaiset hyvin auvoiset transatlanttisen suhteen ajat enää kyllä palaavat.

Niinistö näkee, että Yhdysvaltain ja Kiinan välinen suhde jatkunee ongelmallisena, oli presidenttinä kuka tahansa. Bideninkin noustessa presidentiksi Niinistö uskoo Yhdysvaltojen fokuksen kansainvälisissä asioissa suuntautuvan Euroopan sijaan yhä enemmän Tyynenmeren alueelle.

– Kaikki tämä merkitsee sitä, että Euroopan on parasta olla kykenevä seisomaan omilla jaloillaan.

Presidentin mukaan Euroopassa on menty tässä suhteessa viime vuosina oikeaan suuntaan.

Lue myös:

    Uusimmat