Tällaista ruokaa syömällä elät tutkitusti pidempään!

Välimeren ruokavalion terveellisyyttä on hehkutettu jo pitkään, mutta minkä Välimeren maan ruokavaliota sitten pitäisi noudattaa?

Kreikassa, Ranskassa ja Espanjassa nautiskellaan kaikissa Välimeren antimia ja näiden maiden ruokavaliota onkin pidetty erittäin terveellisenä. Välimeren ruokavalion todettiin tuoreessa espanjalaistutkimuksessa muun muassa pienentävän huomattavasti riskiä sairastua diabetekseen ja pidentävän jopa elinikää.

Kaikissa Välimeren maissa ei kuitenkaan suinkaan syödä täysin samanlaisia ruokia ja terveellisyydessäkin on näin ollen eroja. Washingtonin geeni-, ravinto- ja terveystutkimuskeskuksen tohtorin Artemis Simopouloksen mukaan terveellisin vaihtoehto onkin kreikkalainen ruokavalio, jota noudatettiin Kreikassa ennen vuotta 1960.

Seitsemän maan tutkimus todisteena – Suomi tilastojen pohjalla

Simopoulus viittaa lausunnollaan kuuluisaan 1960-luvulla julkaistuun seitsemän maan ruokavaliotutkimukseen, jossa Kreikka ja erityisesti sen saari Kreeta nousee esiin alhaisimmilla sydänsairaus- ja syöpätilastoilla. Kreikan Kreetalla oli tilasoissa myös alhaisin kuolleisuusluku kuin millään muulla Välimeren maalla. Myös Suomi oli mukana kyseisessä tutkimuksessa ja sen osa-alue Pohjois-Karjala sai Euroopan synkimmät luvut sydän- ja verisuonikuolleisuudessa.

Simopoulos viittaa myös vuonna 1995 tehtyyn ravintotutkimukseen, jossa verrattiin kahta eri potilasryhmää, jotka toipuivat sydänkohtauksista. Toinen ryhmistä söi kreetalaisen ruokavalion mukaisesti, toiset söivät normaalin ruokavalion mukaisesti. Kahden vuoden seurannan jälkeen kreetalaista ruokavaliota noudattaneiden kuolleisuusluku oli noin 70 prosenttia pienempi kuin toisella ryhmällä. Kreetalaista ruokavaliota noudattaneilla oli myös huomattavasti alhaisempi riski sairastua syöpään.

Tutkimuksissa käytetty kreetalainen ruokavalio sisälsi paljon terveellisiä öljyjä. Ruokavaliossa oli hyvässä tasapainossa sekä omega-3- että omega-6 –rasvahappoja. Nämä rasvahapot ovat erittäin tärkeitä, sillä niitä ei voi valmistaa teollisesti, vaan ne on saatava ruokavaliosta.

– Joskus kreikkalaiset saivat omega-3 -rasvahappoja jokaisella ateriallaan syödessään viikunoita, saksanpähkinöitä, luonnonvaraisia kasveja sekä etanoita, Simopoulos selittää kreikkalaisten pitkän iän salaisuutta.

Kreikkalaisen ruokavalion ainekset:

- Paljon erilaisia lehtivihanneksia, kuten kaalia, rucolaa ja pinaattia.
- Kasvikset kuten kesäkurpitsa, tomaatti, sipuli, munakoiso ja paprika
- Palkokasvit
- Villivihannekset
- Hedelmät
- Kalat
- Oliiviöljy maustaa jokaisen ruoan!

Kreikkalaisia reseptejä:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja