Tällaisiin tuholaisiin voit törmätä kodissasi – epämiellyttävin vierailija vaatii ammattilaisen apua: "Niistä ei kaupan sumutteilla pääse eroon"

Esittelemme kodin tuholaiset ja sen kuinka pääset niistä eroon! 9:51
Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Viiden jälkeen -ohjelmassa puitiin torstaina kodin tuholaisia. Oletko törmännyt näihin vihulaisiin kotonasi?

Kotona voi vilistää ties minkälaista vipeltäjää, vaikkei kodin puhtaudessa itsessään olisi mitään vikaa. Epätoivotut vierailijat voivat matkata asuntoosi vaikka ruokakaupasta tai matkalaukun pohjalta ulkomaan reissun jälkeen.

Viiden jälkeen -ohjelmassa esiteltiin yleisiä tuholaisia ja kerrottiin, kuinka niistä pääsee eroon! Katso koko keskustelu  yllä olevalta videolta.

Riisihärö tulee keittiöön elintarvikkeiden mukana

Keittiössä saatat törmätä esimerkiksi riisihäröön, joka tulee usein ikävänä kaupanpäällisenä kaupan myyntipakkauksessa.

– Riisihärö on tuollainen kovakuoriainen, hyönteinen, joka hyvin mielellään tulee sitten erinäisten kuivaelintarvikkeiden mukana kotitalouteen, kertoo Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Jukka Kiesi.

Riisihäröt saattavat tulla kotiin esimerkiksi jauhojen, pähkinöiden tai riisin mukana.

– Yleensä ne huomataan sitten vasta siinä vaiheessa, kun ne ovat olleet jo jonkin aikaa siellä kaapissa ja alkavat siellä sitten pikkuhiljaa lisääntymään.

Vaarallinen riisihärö ei kuitenkaan ole. Kiesin mukaan otus lähinnä pilaa elintarvikkeet ja lisääntyy kaapissa piileskellessään.

– Mitään terveydellistä haittaa siitä ei ole, mutta ikävästi pilaa sitten näitä tuotteita.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Jos havaitset kotonasi riisihäröjä, hävitä pilaantuneet elintarvikkeet, imuroi kaapit ja voit käyttää myös kaupasta saatavia pyretriinisumutteita. Jos jokin elintarvike vaikuttaa olevan kunnossa, kannattaa se laittaa muovirasiaan tai -pussiin ja odotella jonkin aikaa, ilmestyykö joukkoon lisää riisihäröjä.

Perhonen keittiössä voi olla keittiökoisa

Keittiössä saattaa törmätä myös keittiökoisaan, joka myös intianjauhokoisana tunnetaan.

– Keittiökoisa on myös elintarviketuholainen, ja samalla tavalla kuivaelintarvikkeissa viihtyy.

Kiesi muistuttaa, että kyse on perhosesta, joka toukkana muhii ja herkuttelee elintarvikkeiden seassa, kunnes sitten kiipeää koteloitumaan, kun aika on kypsä. Kiesin mukaan toukka saattaa kiivetä kauaskin lähtöpaikastaan.

– Sitten niitä voi huomata oman kodin katonrajassa, näitä vähän reilun sentin mittaisia perhosia.

Turkiskuoriaiset syövät reikiä vaatteisiin

Makuuhuoneesta puolestaan voit löytää turkiskuoriaisen. Tai oikeammin turkiskuoriaisen löytää erityisesti vaatehuoneesta, sillä etenkin sen pienet, karvaiset toukat natustelevat Kiesin mukaan vaatteita. Erityisesti luonnonmateriaalit, kuten villa, puuvilla ja pellava ovat toukkien mieleen. Vaatteisiin syntyyy pieniä, teräviä reikiä.

– Yleensä ovat hyvin kranttuja eli saattaa olla juuri se paras mekko tai parhaat puvunhousut, mitkä sitten on syöty rikki.

Asiantuntijan mukaan liki jokaisesta vanhasta talosta löytyy turkiskuoriaisen toukkia.

Luteet ovat kodin epämiellyttävimpiä vierailijoita

Luteet eli lutikat ovat puolestaan hyvin pieniä, mutta sitäkin epämiellyttävimpiä vierailijoita. Ne ovat esitellyistä tuholaisista inhottavimpia.

– Jos huono tuuri käy, sen voi tuoda mukanaan matkalta tai oikeastaan mistä vaan.

Hotelleissa vieraillessaan matkalaukkua ei luteiden vuoksi kannata jättää levälleen lattialle.

Selkein merkki lutikoiden vierailusta ovat hyttysenpistonomaisia paukamia, joita tulee yleensä rykelmittäin jonoon. Myös lakanoissa voi olla pieniä mustia pisteitä.

Miten luteista pääsee eroon?

– Aina ammattilaiseen yhteys, koska ne ovat aika tehokkaita leviämään ja niistä ei kaupan sumutteilla pääse eroon, Kiesi opastaa.

Asunto-osakeyhtiöissä yhteys otetaan isännöitsijään, joka lähtee selvittämään mahdollista leviämistä naapuriasuntoihin tuholaistorjujien kanssa.

– Kannattaa heittää häpeä romukoppaan ja rohkeasti olla yhteydessä.

Yllä olevalta videolta voit katsoa koko haastattelun. Esittelyyn pääsevät vielä kylpyhuoneista löytyävt sokeritoukat sekä paperitoukat, joita Kiesin mukaan löytyy miltei joka asunnosta. Mikä kotikonsti saattaa tepsiä hävitykseen? Esittelyssä myös terasseilta löytyvät jäytiäiset. Lisäksi "lutikkakoira" Ansa näyttää, miten jäljitetään eläviä luteita kierrätyskeskuksessa.

Katso lisää luteista ja niiden torjumisesta:

Ludeongelma kasvanut räjähdysmäisesti 8:00

Lue myös:

    Uusimmat