Tällaiset painajaiset meitä vaivaavat

Painajaisten näkeminen on yleisempää sotaveteraaneilla, naisilla ja ikääntyneillä, uusi tutkimus osoittaa. Kysyimme AVAlaisilta, näkevätkö he usein painajaisia. Pahoja unia näki kyselyymme vastanneista suurin osa.

Kysyimme AVAlaisilta, näkevätkö he usein painajaisia. Kyselyyn vastasi 211 henkilöä. Painajaiset voivat olla niin toden tuntuisia, että niistä herää itkien. Kuolemaan ja muihin uhkaaviin tilanteisiin liittyvät tilanteet toistuvat painajaisissa usein.

Kuolema pelottaa unissakin

Painajaiset piinaavat usein peräti 51,20 prosenttia kyselyymme vastanneita. Turun yliopiston sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän tutkimuksen mukaan painajaiset ovatkin vuosien saatossa lisääntyneet. Vuosien 1970-2000 painajaiskokemuksia kerännyt tutkimusryhmä havaitsi, että naiset näkevät miehiä useammin pahoja unia. Painajaiskokemuksiin vaikuttivat sukupuolen lisäksi tutkimusvuosi ja sotakokemukset. Tutkimuksen mukaan suomalaisista aikuisista kuukauden aikana näki painajaisia usein 3–5 prosenttia, noin 40 prosenttia näki niitä joskus ja yli puolet ei ollut nähnyt niitä lainkaan. Nuoret näkivät painajaisia harvemmin.

Tällaisia unia AVAlaiset näkevät:

"Melkein jokainen läheisistäni on kuollut unissani vähintään kerran, itse jään aina henkiin suremaan tai yrittämään pelastusta turhaan. Vuosiin en nähnyt muita unia kuin painajaisia."

"Näen paljon painajaisia. Viime yönä näin unta, että hyvä ystäväni kirjoitti Facebookstatukseensa kuolevansa. Hui, kauheaa."

"Näen joka ikinen yö painajaisia. Lisäksi herään 2-5 kertaa yössä ja nukahtamisen jälkeen painajaiset jatkuvat. Minulla on aina ollut nukkumisen kanssa ongelmia, mutta nämä jatkuvat painajaiset alkoivat n. 2,5 vuotta sitten."

"Minun painajaisissani on usein hirviöitä tai tutut ihmiset käyttäytyvät niissä uhkaavasti. Nuorempana näin unia maailmanlopusta ja joka kerta se loppu koitti eri tavalla."

"Näen usein painajaisia siitä, kuinka joku läheiseni kuolee tai vaihtoehtoisesti jätän poikaystäväni tai tulen jätetyksi. Ei ole outoa, että herään aamuyöstä itkien."

Sota- ja jahtausunet toistuvat

Toisinaan painajaisunia kertoi näkevänsä 39.23 prosenttia kyselyymme vastanneista. Turun yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan tietyt elämänkokemukset, kuten sota, voivat lisätä painajaisten näkemistä. Sotaveteraaneista painajaisia näki usein 7-11 prosenttia, mikä on kolme kertaa enemmän niihin saman ajanjakson miehiin verrattuna, jotka eivät palvelleet rintamalla.

"Muutamassa unessani on esiintynyt valkohai. Mielestäni ne olivat painajaisia, koska pelkään haikaloja. Sitten oon joskus nähnyt hallusinaatiounia, jossa joku on koputtanut olkapäähäni tai kopsahtanut sängynpohjaa vasten. Kerran luulin, että huoneessa on parvi mustia perhosia."

"Herään ovikellon soimiseen eikä siellä ole ketään. "

"Toistuvia painajaisia ovat unet, jossa minua jahdataan. Juoksen pakoon, mutta se on hyvin vaikeaa. Perinteinen nolo uni on myös sellainen, jossa olen alasti ison ihmisjoukon keskellä. Sotaunet toistuvat myös usein. Aika perinteisiä unia, mutta liittyvät usein stressaavaan elämäntilanteeseen. "

Myöhästymisuni ei pelota

Osa AVAlaisista, 9,57 prosenttia, kertoi nukkuvansa yönsä rauhassa. Nämä onnekkaat eivät näe oikeastaan koskaan painajaisunia.

"Äärimmäisen harvoin näen painajaisia, ja nekin ovat tylsiä tyyliin "olen unohtanut jonkin tärkeän menon" tai "myöhästyn jostain". Oikein kunnon kammottavan painajaisen olen nähnyt viimeksi noin 15 vuotta sitten."

Lisää hyvinvoinnista Namaste jooga -ohjelmassa

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Osittainen lähde: Turun yliopisto

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja