Mainos

Tällainen remontti tulee kesämökillä kalliiksi

Kesämökin vuositarkastus pitää remonttikulut pieninä. On yleistä, että ongelma muhii piilossa vuosikausia ja johtaa lopulta kalliiseen peruskorjaukseen. Säännöllinen tarkastus ja huoltotoimenpiteet estävät vaurioiden pahenemisen.

Katso, millaisia kesämökkejä nyt on myytävänä Jokakoti.fi-asuntopalvelusta.

Kesämökin huoltotoimet on hyvä toteuttaa ennen lomakautta. Paras aika tarkastuksen tekemiseen on kevät, jolloin talven tekemät tuhot ovat näkyvillä.

– Jos vuosihuollon laiminlyö jatkuvasti, mökki vaurioituu lopulta niin pahasti, että iso ja kallis peruskorjaus on pakko tehdä, vapaa-ajan asukkaat ry:n puheenjohtaja Jouko Taskinen toteaa.

Huoltokohteiden tarkistaminen tavaksi

Tärkeimpien huoltokohteiden tarkastaminen on syytä ottaa tavaksi, jotta suuret vahingot saadaan estetyksi.

– Vesikatto, savuhormit, sadevesien johtaminen, vesi- ja viemärilaitteet ja sähköasennukset ovat tärkeimpiä asioita, jotka mökillä täytyy huomioida, Taskinen luettelee.

Esimerkiksi vesikatteen kunto on hyvä tarkastaa pari kertaa vuodessa. Puista tulevat roskat edistävät erityisesti huopa- ja tiilikatteen sammaloitumista sekä kattokaivojen ja vesikourujen tukkeutumista, joka puolestaan aiheuttaa veden joutumista rakenteisiin.

Kokematon remontoija voi aiheuttaa vahinkoa

– Suomalaiset pitävät yleisesti ottaen melko hyvin huolta mökkiensä remonteista, mutta suuri osa on sellaisia tee-se-itse -miehiä. Korjauksissa saattaa tulla kohtalokkaitakin virheitä, kun esimerkiksi kosteuden kulku rakenteissa ei ole hallinnassa ja pääsee syntymään hometta, Taskinen kertoo.

Kosteusvaurion korjaamiseen kannattaakin aina harkita remonttimiehen apua.

Etenkin sauna-, pesu- ja keittiötilat ovat herkkiä kosteusvaurioille, koska niissä käytetään paljon vettä. Vaurioita voi ehkäistä huolehtimalla tarkasti pintojen tiiviydestä ja vedeneristävyydestä. Tunkkainen haju, saumojen värin muuttuminen tai laattojen irtoaminen ovat merkkejä alkavasta vauriosta.

Pesutilojen silikonisaumat on syytä uusia 5-8 vuoden välein. Tehokas ilmanvaihto on märkätilojen vaurioiden estämisessä erittäin tärkeä apu. Lisäksi pesutilat tulee kuivata huolellisesti aina käytön jälkeen.

Vältä putkirikot

– Vesi- ja viemärijohtojen rikot nielevät suomalaisilta paljon rahaa, Taskinen toteaa.

Mökkiolosuhteissa putkien jäätymisestä johtuvat putkirikot ovatkin harmillisen yleisiä. Vauriot voi välttää sulkemalla verkoston talveksi, käyttämällä lämmityksellä varustettuja vesijohtoputkia tai jättämällä mökkiin peruslämmön päälle.

Viemärin takellellessa on syytä ensin puhdistaa vesilukot. Jos tämä ei auta, huuhtele kokoojaviemäri tai poista tukos erityisellä viemärirassilla huuhteluluukun kautta. Lattiakaivojen liitoksen vedenpitävyys on tarkastettava ja kaivot puhdistettava mieluiten jo ennen kuin ne ehtivät tukkeutua.

Tärkeintä on puuttua vaurioihin nopeasti

Paloturvallisuuden kannalta on tärkeää huomioida ja korjata mahdolliset halkeamat tulisijoista ja savuhormeista jo alkuvaiheessa. Vapaa-ajan asunnon tulisijat on nuohottava kolmen vuoden välein, tarvittaessa useamminkin jos käyttöä on paljon.

Tärkeintä on kuitenkin varautua mahdollisiin ongelmiin etukäteen ja estää niiden laajeneminen ajoissa.

– Tärkeintä on puuttua vaurioihin mahdollisimman pian, etteivät ne pääse laajenemaan, Taskinen muistuttaa.

Myytävät loma-asunnot kunnittain

Mistä sinä etsit loma-asuntoa? Tilaa oma hakuvahtisi Jokakoti.fi-palvelusta.

(Anna Huuhtanen/MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.