Mainos

Taiwanin armeija valmiudessa Kiinan varalta

Taiwanin armeija on jälleen nostanut hälytysvalmiuttaan. Maan puolustusministeriö ei kertonut päätöksen syytä, mutta valmiustilan noston arvellaan johtuvan Kiinan armeijan liikkeistä.

Taiwanin asevoimat olivat varuillaan jo viikonvaihteessa maan presidentinvaalien aikaan. Ennen vaaleja Kiina uhkasi Taiwania sotatoimilla, jos presidentinvaalit voittaa Taiwanin itsenäisyyttä ajava ehdokas. Tilanne näytti eilen rauhoittuvan, vaikka uudeksi presidentiksi nousi itsenäisyysmielinen Chen Shui-bian.

Taiwan hyväksyy suorat yhteydet Kiinaan

Jännityksestä huolimatta Taiwanin parlamentti on hyväksynyt historiallisen lainmuutoksen, joka sallii suorat kauppa- ja liikenneyhteydet kolmen Taiwanin edustalla olevan saaren ja kahden Manner-Kiinassa sijaitsevan kaupungin välillä. Päätöstä pidetään myönnytyksenä ja hyväntahdoneleenä Kiinalle, joka on toistuvasti vaatinut suorien yhteyksien sallimista Taiwaninsalmen yli.

Tavaroiden ja ihmisten on tähän saakka täytynyt matkata Kiinan ja Taiwanin väliä epäsuorasti, käytännössä Hongkongin kautta. Todellisuudessa taiwanilaiset kalastajaveneet ovat liikennöineet myös suoraan Kiinaan kummankaan osapuolen puuttumatta asiaan. Taiwanilaiset yritykset ovat myös sijoittaneet kymmeniä miljardeja dollareja Kiinaan. Parlamentin päätöksen jälkeen Taiwaninsalmessa olevat saaret käytännössä korvaavat Hongkongin välietappina Taiwanin ja Kiinan välillä.

Taiwanilaisen kansanedustajan Chen Ching-paon mukaan päätös suorien yhteyksien sallimisesta voi laajeta koskemaan koko Taiwania, jos kaikki sujuu hyvin.

Kiina ei lämpene suhteiden normalisoinnista

Kiinan pääministeri Zhu Rongji vakuutti heti Taiwanin ilmoituksen jälkeen, ettei Kiina tule koskaan neuvottelemaan kenenkään kanssa, joka tukee Taiwanin itsenäisyyttä. -Emme tule koskaan neuvottelemaan kenenkään henkilön tai puolueen kanssa, joka tukee Taiwanin itsenäisyyttä, sanoi Zhu Kiinan uutistoimiston Xinhuan mukaan.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.