Taikinoitu juhlafilee, Hasselbackan perunat ja Sienikastike

  • Taikinoitu juhlafilee:
  • n. 1 kg porsaan ulkofileettä
  • margariinia tai voita ruskistamiseen
  • rosee- ja mustapippuria
  • suolaa
  • Taikina:
  • 1½ dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2½ dl ruisjauhoja
  • 1/4 palaa hiivaa
  • Hasselbackan perunat:
  • 2-3 perunaa ruokailijaa kohti
  • 25 g sulatettua margariinia
  • 1 dl juustoraastetta
  • ½ dl korppujauhoja
  • suolaa
  • paprikajauhetta
  • 1 dl juustoraastetta
  • Sienikastike:
  • 2 dl ryöpättyjä, pilkottuja sieniä (esim. kanttarelleja)
  • 2 rkl margariinia tai voita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 4 dl ruokakermaa
  • ripaus valko- tai mustapippuria
  • ½ tl suolaa

Taikinoitu juhlafilee: Ruskista filee pannulla joka puolelta hyvin. Mausta filee rouhitulla rosee- ja mustapippurilla sekä suolalla, mikäli filee ei ole valmiiksi maustettu. Sekoita kädenlämpöinen vesi, hiiva, suola ja jauhot notkeaksi taikinaksi. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. Nosta filee kaulitun taikinalevyn toiselle reunalle. Käännä taikinan muut reunat fileen ympärille. Nosta filee uunipellille siten, että reunat jäävät alaspäin. Paista filee uunissa 125 °C:ssa noin 1 tunti. Tarjoa esim. naurissoseen tai Hasselbackan perunoiden, sienikastikkeen ja raikkaan salaatin kanssa.

Hasselbackan perunat: Kuori ja viillota perunat lähes pohjaan saakka. Laita ne voideltuun uunivuokaan. Valuta sulatettua margariinia perunoiden päälle ja ripottele korppujauhoa perunoiden pinnalle. Kypsennä perunoita uunissa 200 °C:ssa noin 40 minuuttia. Ripottele pinnalle juustoraaste ja mausteet. Jatka paistamista noin 10 minuuttia.

Sienikastike: Paista sienet pannulla tai padassa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Lisää jauhot ja kerma. Sekoita kastike tasaiseksi ja anna kiehahtaa. Mausta kastike ja tarkista maku.

Lue myös:

    Uusimmat