Nuorten mökkibileissä Tahkolla koronatartuntoja ja kymmeniä altistumisia – osalta jäävät ylioppilaskirjoitukset välistä

2:06
Osa vaikean koronatartunnan saaneista ei ole parantunut vieläkään.

Tahkolla on havaittu nuorten viikonloppukokoontumisiin osallistuneiden keskuudessa kaksi koronatartuntaa, tiedottaa Kuopion kaupunki. Nilsiässä sijaitsevalle Tahkolle oli viikonloppuna kerääntynyt mökkiviikonlopuille kymmeniä noin 17–20-vuotiaita nuoria, ja nyt useat kymmenet ovat altistuneet koronavirukselle. Paikalla oli useita seurueita, joista kaikissa ei tartuntoja havaittu.

Infektioylilääkäri Irma Koivula Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kertoo, että todetut tartunnat ovat yhteydessä toisiinsa, ja niiden seurauksena on noin 50 altistunutta. Altistuneiden määrä saattaa kasvaa henkilöiden ravintolakäyntien seurauksena. Koivulan mukaan suurimman riskin altistuksiin aiheuttavat kuitenkin yhteiset mökit ja tiiviit tilaisuudet.

Hän kuitenkin toteaa, että baari-iltoihinkin liittyy merkittävä koronariski. Alkoholin käyttö ja pauhaava musiikki, joka pakottaa puhumisen toisen lähellä lisäävät riskia altistumiselle.

– Kyllä koronan leviämisen ehkäiseminen on kansalaisten käsissä, hän toteaa.

Lykkääntyvätkö joidenkin YO-kirjoitukset?

Kuopio muistuttaakin, että koronalle altistuneiden ja karanteenimääräyksen saaneiden tulee pysytellä kotonaan tapaamatta muita. Karanteeni estää opiskelijoilta lähiopetuksen, joten heidän tulee osallistua opetukseen etäjärjestelyin

– Altistuneiden ylioppilaskokelaiden osallistuminen kirjoituksiin mitätöidään ja he voivat uusia kirjoituksensa ensi keväänä, kaupunki kertoo tiedotteesaan.

Koivula muistuttaakin, että oireettomienkin nuorten kannattaa harkita, kannattaako porukalla kokoontua, jos turvavälejä ei pystytä pitämään. Hänen mukaansa joukko on aina riski tartuntataudin osalta.

– Nuorison kannattaa ajatella tarkasti ja noudattaa THL:n ohjeita ihan jokapäiväisessä elämässä, mutta erityisesti, jos on tiedossa tärkeitä tapahtumia. Kahden viikon karanteeni on varsin pitkä ja siinä voi mennä tärkeitä asioita sivu suun.

– Kyllähän se ikävä uutinen nuorille on, jos tällaisen asian takia joutuu jättämään kirjoitukset välistä, kun niihin on valmistautunut.

Juttua päivitetty 22.9.2020 kello 16.43: Lisätty infektioylilääkärin kommentit.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja