Syytteet hylätty Pekka Katajan murhayrityksestä – oikeus hylkäsi kaikki muutkin syytteet

1:30
Ennennäkemättömät kuvat: Tällaiset jäljet vakava väkivalta jätti rikospaikalle.

Keski-Suomen käräjäoikeus hyläksi syytteet tapauksessa, jossa perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Kataja yritettiin murhata kotiovelleen Jämsässä.

Syytettynä murhan yrityksestä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta oli vuonna 1979 syntynyt mies. Oikeus hylkäsi kaikki syytteet.

Teosta syytetty mies vapautuu samalla vankeudesta.

Oikeus: Syyttäjällä ei ollut suoria todisteita

Oikeus katsoi, että asiassa ei ollut esitetty näyttöä siitä, että syytetty tai tämän ajoneuvo olisi ollut rikospaikalla tai sen läheisyydessä tapahtumapäivänä.

Syytteet perustuivat oikeuden mukaan epäsuoriin todisteisiin siitä, että rikospaikalta löydetyssä paketissa oli tämän sormenjälkiä, tällä ei ollut alibia ja tämä oli puhdistanut ja muuttanut autoaan. Samoin syyttäjä oli pitänyt miehen käyttämien laitteiden kuten kännykän ja tietokoneen vaihtumista yrityksenä hävittää hänelle tai hänen lähipiirilleen haitallista materiaalia.

Oikeuden mukaan tekijöitä ei olut välittömiä havaintoja eikä heitä yrityksistä huolimatta tunnistettu tekopaikalla. Oikeuden mukaan ei voitu poissulkea vaihtoehtoa, että syytetty oli kotonaan tekemässä kotitöitä tapahtumapäivänä.

Oikeuden mukaan jäi näyttämättä, että teon tekijät olisivat saapuneet ja poistuneet miehen autolla tai miehen olleen itse tekopaikalla, vaikka samankaltainen auto paikalla on havaittukin. Myös miehen yhteys tapahtumiin jäi epäselväksi, eikä pystytty näyttämään toteen, että mies olisi ollut tietoinen väkivallantekijöiden suunnitelmista. Oikeus katsoi, että miehen syyllistymisestä rikokseen jäi varteenotettava epäily.

Oikeuden ratkaisu oli yksimielinen.

Murhan yritys tapahtui 17. heinäkuuta, kun kaksi kaksi miestä tunkeutui Katajan asuntoon ja löi häntä useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä. Kataja sai hengenvaaralliset vammat.

Tekosyynä asuntoon pääsemiseksi käytettiin tekopaikalta löydettyä pakettia, josta löytyi teosta syytetyn miehen ja erään Katajan poliittisen vihamiehen sormenjäljet. Poliisi uskoo, että teon motiivi oli poliittinen.

Tilanne on tällä hetkellä se, että rikoksentekijät ovat yhä vapaalla jalalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja