Syyllistytkö sinäkin yleiseen kenkämokaan? Kesähelteillä jalkoja vaanii inhottava kiusa: "Aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja ja infektioita"

Paljain jaloin kävely on parasta jalkajumppaa 8:06
Paljain jaloin tallustelu on parasta jumppaa jaloille – Vieraina Terveystalon erikoislääkäri Oliver Michelsson ja jalkaterapian lehtori Riitta Saarikoski.

Kuka olisi voinut arvata, että kengätkin tarvitsevat lepopäiviä?

Jalkasilsasta eroon pääseminen on vaikeaa, erityisesti jos se leviää varpaankynsiisi. Well + Good muistuttaa erittäin tärkeästä ohjenuorasta kesähelteillä.

Jalkasilsa voi tarttua monista paikoista. Esimerkiksi uima- ja urheiluhallien ja työpaikkojen pukuhuoneiden lattioilta ja pesutiloista. Yleisissä tiloissa liikkumista avojaloin onkin syytä välttää ja liikuntatunnin jälkeen kannattaa pesulle tallustella suihkutossuilla. Sienet viihtyvät hyvin kosteilla lattioilla, mutta infektion syntyyn vaikuttaa enemmänkin jalkojen ihon pysyminen kosteana pitkän aikaa.

Jalkaterapeuttien mukaan monet ylenkatsovat erästä yleistä jalkasilsan aiheuttajaa, nimittäin kenkiä. Sujauttamalla jalkaan hiestä kosteat lenkkarit, pujotat jalkasi samalla infektioiden luvattuun paratiisiin.

– Sienet ja bakteerit elävät kosteissa ja hämärissä ympäristöissä, kuten umpinaisissa kengissä, Well + Good -julkaisun haastattelema jalkaterapeutti Jacqueline Sutera kertoo.

– Se voi johtaa haiseviin jalkoihin ja jalkasienen kehittymiseen ihollesi tai kynsiisi.

Rihmasienten aiheuttamaa infektiota jalassa sanotaan jalkasilsaksi, puhekielessä jalkasieneksi. Varpaiden väliin iskenyt kutiava ja punoittava silsa paranee yleensä muutamassa viikossa, mutta tauti uusiutuu helposti. Sen vuoksi jalkahygieniaan tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Terveyskirjaston mukaan kynteen tarttuvaa silsaa ei kannata hoitaa ilman lääkäriä ja apua kannattaa hakea jo aikaisessa vaiheessa. Silsasieni tarttuu harvoin suoraan kynteen ja sen takia varvasvälisilsa ja muut ihosilsat tulisi hoitaa aina mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kynteen iskeneen sienen aiheuttaman tulehduksen parantaminen on hankalaa ja voi viedä jopa vuosia.

Vaara muhii kengissä

Huonosti hengittävät kengät voivat olla erittäin hiostavia keskikesän helteillä, jolloin jalkasilsa voi herkemmin iskeä hipiääsi.

Välttääksesi riskiä Sutera ehdottaa vaihtelemaan kenkiä usein.

– Samojen lenkkareiden päivittäinen käyttö aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja ja infektioita, hän kertoo.

Anna kengille käytön jälkeen ainakin yksi lepopäivä ja vuorottele muutamien kenkäparien välillä. Tällä tavalla ne ehtivät kuivua käyttökertojen välillä.

Voit jopa vaihdella kenkien käyttöä päivän aikana välttääksesi kosteuden kerääntymisen. Parhaimmat kenkäparit kuumimmille päiville ovat kengät, joissa on hengittävää mesh-kangasta, tai canvas-materiaalista valmistetut tossut. Bonuspisteitä saat, jos käytät kosteutta hylkivästä merinovillasta valmistettuja sukkia.

Hengittävien sukkien ja kenkien lisäksi voit myös hankkia kenkäkaappiin tuotteita, joiden avulla pystyt valmistamaan jalkasi paremmin taisteluun jalkasilsaa vastaan.

– Hyviä vaihtoehtoja on esimerkiksi kenkädeodorantit, virkistävät jalkasprayt, -puuterit, teepuun öljyllä rikastettu jalkakylpy, Sutera suosittelee.

Lisäksi antiperspirantin säännöllinen käyttö pitää jalat raikkaan kuivina.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat