Syövästä toipuneen Arja Korisevan tarina: Tiedän olleeni monien iltarukouksissa

Rintasyöpää vastaan kamppaillut iskelmätähti Arja Koriseva palaa tanssilavakeikoille juhannuksena.

Laulaja Arja Koriseva, 51, palasi esiintymislavoille viikko sitten lauantaina Tangomarkkinoiden karsintakilpailussa. Reilun puolen vuoden keikkatauko päättyy varsinaisesti juhannusaattona, jolloin Arja palaa tanssilavatähdeksi Etelä-Savossa.

Paluun myötä myös musiikki on muuttunut. Siitä todisteena on Mariskan kirjoittama Leipää, lempee, lämpöö -uutuuskappale.

– Mariska on tehnyt hienon laulun, Arja kiittelee MTV:n haastattelussa.

– Laulu on näköiseni ja laulan sen sydämestäni. Kappaleen sanoma on, ettei pidä murehtia liikaa tulevaa. Siinä on ihanan läsnä oleva ja rehellinen meininki. 

Kansansuosikki joutui vetäytymään julkisuudesta marraskuussa, kun hänellä diagnosoitiin rintasyöpä.

Sairastumisensa aikaan Arja sai valtavasti tukea faneiltaan, joille hän kertoi voinnistaan Facebookin kautta.

– Hoidot ovat alkaneet ja tiedän, että minusta pidetään hyvää huolta. Luotan kehittyneeseen lääketieteeseen, taitaviin ihmisiin ympärilläni ja läheisieni tukeen ja turvaan. Minun on nyt keskitettävä voimat paranemiseen ja taisteltava, Koriseva kirjoitti marraskuussa.

"Olen voinut hyvin"

Koriseva sai syöpädiagnoosin vain muutama päivä elämäkertakirjansa julkaisemisen jälkeen. Hänet leikattiin puolitoista viikkoa diagnoosin jälkeen, ja leikkausta seurasivat sytostaatti- ja sädehoidot.

Maaliskuussa Arja kävi viimeisissä syöpähoidoissa. Hoidot tepsivät hyvin, joten paluu keikkalavoille fanien pariin on mahdollista suhteellisen nopealla aikataululla.

Myös Arjaa hoitaneet lääkärit ovat näyttäneet vihreää valoa töihin paluulle.

– Vointini pysyi koko ajan hyvänä hoidoista huolimatta, ja voinnin puolesta olisin voinut tehdä joitain töitäni. Ammatissani se ei ollut mahdollista, sillä infektioriski ihmisten parissa oli liian suuri, Arja sanoo.

Juhannuksena Arja tanssittaa kansaa Syvälahden lavalla Kangasniemellä Etelä-Savossa.

– Sydämellisesti kiitollisena aloittelen töitä juhannuksena tuttujen ja ihanien työtovereiden kanssa. Uutta musiikkiakin on luvassa pian, sillä käväisen studiossa ihan lähipäivinä. Intoa ja uutta voimaa puhkuen ja pikkuisen jo ikävääkin potien, Koriseva kirjoitti intoa puhkuen toukokuussa.

Tangokuningattaresta kansansuosikiksi

Arja Koriseva nousi julkisuuteen, kun hänet kruunattiin tangokuningattareksi Seinäjoen Tangomarkkinoilla vuonna 1989. Kuninkaan kruunua kantoi samana vuonna Risto Nevala.

Iloinen olemus ja hersyvä nauru raivasivat Arjalle tien välittömästi suomalaisten sydämiin.

Esikoissooloalbumi Arja Koriseva julkaistiin vuonna 1990, ja se myi tuplaplatinalevyyn oikeuttavan määrän. Kruunaamistaan seuranneina viitenä vuotena Koriseva julkaisi kuusi levyllistä lauluja, jotka kaikki myivät vähintään kultaa.

Aikku-lempinimellä tunnettu laulaja aloitti keikkailun jo 13-vuotiaana. Hän kuitenkin epäili, ettei laulajanura toisi leipää pöytään ja päätti opiskella opettajaksi.

Laulaminen vei lopulta voiton, ja viimeistään tangokuningattareksi 24-vuotiaana sinetöi uravalinnan.

Perheläheinen artisti

Vuodet viihdebisneksessä eivät ole verottaneet Arjan aikaa perheen parissa, vaan hän on osannut järjestää aikaa läheisilleen.

Arja lopetti ravintolakeikat tyystin siinä vaiheessa, kun lapset olivat alle kouluikäisiä. Myöhäiset keikkaillat vaihtuivat tanssilavoihin ja musikaaleihin. 

Sairastumisen myötä Arja aikoo valita työnsä entistä tarkemmalla seulalla.

– Enää en halua tehdä niin paljoa töitä. Viime vuosi oli älyttömän kiireinen ja täysi. Pyrin rakentamaan työkuvioitani järkevimmiksi ja olemaan itselleni armollisempi, Arja kertoo.

– Olen heittäytynyt paranemisprosessiin täysillä ja ajatellut, että laitan kaikki voimani raskaista hoidoista selvitymiseen. Puolen vuoden tauko musiikista oli minulle luovaa tyhjentäytymisen aikaa, jotta sen jälkeen voi taas rakentaa uutta.

Arjalla ja hänen miehellään Juha-Pekka Karmalalla on kolme lasta: vuonna 1995 syntynyt Patrik, vuonna 2001 syntynyt Karla ja vuonna 2006 syntynyt Verna. Karla Sol Angel on adoptoitu Kolumbiasta.

– Sairastumisen aikaan olin tietysti edelleen äiti, vaimo ja ystävä. Iloitsin siitä, että monien työvuosien jälkeen tuli totaalinen breikki. Löysin itseni keskellä päivää ihmettelemästä kotona, että hyvänen aika, minullahan on aikaa itselleni, kun lapset ovat koulussa ja mies töissä, Arja kertoo.

– Aika kotona oli myös voimaannuttavaa, Arja muistuttaa.

Esikoisen syntyessä Arja oli 30-vuotias. Arja päätyi miehensä kanssa adoptioon, kun esikoisen jälkeen toista biologista lasta ei kuuden vuoden odotuksesta huolimatta kuulunut.

– Tyttö oli meille tarkoitettu, siitä oli pieniä, meille tärkeitä merkkejä jo etukäteenkin: tytär on syntynyt meidän 5-vuotishääpäivänämme 20.7.2001 ja hänen nimensäkin tuntui enteelliseltä. Kun Patrik syntyi, hän syntyi auringonkukkien aikaan ja siitä lähtien Patrik on ollut meille Aurinkopoika. Nyt meillä on myös Aurinkoenkeli, se on biologisen äidin tyttärelleen antama nimi ja minusta äärettömän kaunis, Arja kertoi adoptiosta Me Naisille vuonna 2001.

Adoption jälkeen raskaus yllätti lapsettomuuden kanssa kamppailleen pariskunnan, ja Arja synnytti perheen kuopuksen ollessaan 41-vuotias.

Arja ja Juha-Pekka tapasivat toisensa jo vuonna 1985 opiskelujen merkeissä. Molemmat seurustelivat tuolloin tahoillaan, joten ystävyys syveni rakkaudeksi ja parisuhteeksi vasta myöhemmin vuonna 1992.

Pariskunta on ollut yhdessä 24 vuotta, josta naimisissa 20 vuotta.

– Mieheni on todella hyvä keksimään perheelle yhteistä tekemistä. Suurinta hemmottelua meillä on läsnäolo. Harrastamme paljon kaikki yhdessä. Saatan myös tehdä perheelle yllättäen vaikka jotain hyvää ruokaa, leipoa tai varata jonkun matkan, Arja on kertonut Iltalehdelle.

– Oma mies kannattaa yrittää hurmata aina uudelleen, hän jatkoi.

Tähti palaa tanssilavoille

Arja Koriseva odottaa jo paluuta keikkalavoille ja ihmisten pariin raskaan talven jälkeen. Rintasyövästä toipuva suosikkiartisti on taas voimissaan ja aikoo ottaa menetetyt hetket takaisin kiertämällä keikkalavoja tiiviisti kesän aikana. 

Yksi keikoista ajoittuu Tangomarkkinoille, missä Arja toimi tuomarina kaksi kesää sitten.

– Tuntuu jännältä! Kaikki tuli jotenkin nopealla tahdilla, vaikka minulla on ollut aikaa sulatella asiaa, Arja iloitsee.

Keikkalavojen lisäksi kansan rakastama artisti on tullut tutuksi televison puolelta. Hänet muistetaan muun muassa Tee se itse -TV:n ja Speden spelien juontajana. Viime vuonna Arja osallistui MTV3-kanavan Tähdet, tähdet -musiikkikilpailuun. Hän putosi kisasta viidentenä.

– Spede ei ollut pelkkä työnantaja, vaan hän otti minut siipiensä suojaan ja neuvoi kaikessa sellaisessa, mikä oli minulle alalla uutta ja yllättävää. Hänen ensimmäinen ja tärkein neuvonsa oli, että sauhua tyttö mitä sauhuat, mutta maksa verosi, niin saat nukkua yösi rauhassa, Koriseva kuvailee mentoria kirjassaan.

Esiintymisvalmentajanakin toimiva artisti julkaisi ennen sairastumistaan viime syksynä kirjan, jossa hän kertoo urastaan ja antaa vinkkejä artistiksi aikoville. Komean uran omaavan laulajan vinkit kelpaavatkin aloitteleville laulajille mainiosti.

"Työ on hyvä lääke"

Läheisten tuki on ollut korvaamatonta paranemisprosessissa. Eija Koriseva-Ruohomäki iloitsee siskonsa paluusta lavoille. Hän kertoo Arjan odottavan paluuta töiden pariin innolla.

– Hänellä on kova into päällä, Eija kertoo MTV:lle.

– Arja on täynnä tarmoa ja haluaa päästä jatkamaan työtänsä. 

Korisevan kanssa työskennellyt Ilkka "Ile" Vainio uskoo Arjan suosion perustuvan muun muassa uniikkiin, tunnistettavaan ääneen. Lisäksi Arjalta löytyy aikaa jokaiselle fanille.

– Hän on hyvä laulaja, uskomaton esiintyjä, joka ottaa jokaisen huomioon ja käy antamassa nimikirjoitukset keikkojen jälkeen. Arja huomioi jokaisen, oli sitten kadunmies tai ministeri, Vainio sanoo MTV:lle.

Ile Vainio ei ole ollut hetkeen yhteydessä Korisevan kanssa. Juhannuksen paluukeikalle hän toivoo Korisevalle lämpimiä hetkiä.

– Hän on sydämessäni, Vainio sanoo.

– Arja on täynnä energiaa, ja olen varma, että hänellä on vielä seuraavat 20 vuotta uraa edessään. Ei puhettakaan, että hän vielä lopettaisi. Ehdottomasti tervetuloa takaisin, Arja!

Arjan kanssa levynkin julkaissut iskelmäkollega Meiju Suvas on tukenut ystäväänsä sairauden keskellä. 

– Aikku on sellainen sähikäinen ja ilopilleri, ettei tuollaisella asenteella hänellä ole mitään hätää. Työ on hyvä lääke, Meiju uskoo.

– Tietysti on hyvä myös osata rauhoittua, hän muistuttaa.

Kollegat ovat pitäneet yhteyttä lähinnä Facebookin yksityisviestien välityksellä. 

– Arja on kertonut kestäneensä hoitoja hyvin, ja lisäksi hänen peruskuntonsa on todella hyvä. Olen kirjoittanut Aikulle tsemppausviestejä, ja hän on vastannut silloin, kun on voinniltaan jaksanut.

Myös Meiju Suvas toivottaa rakastetun iskelmä- ja tangotähden takaisin keikkalavoille.

– Nyt kaikki ilo irti kesästä! Tietenkin kohtuudella ja jaksamisen mukaan, ettei vedä itseään piippuun. Yleisö on odottanut häntä takaisin, joten paluu on varmasti mieluinen puolin ja toisin. Musiikilla on suuri parantava voima, joten antaa sen hoitaa loput, Meiju sanoo.

"Nyt olen vahvempi ja ymmärtäväisempi"

Tervehtymisen tukena Arjalla on ollut läpi talven positiivinen energia ja hurtti huumorintaju. Hän ei vajonnut synkkiin vesiin, vaikka pelot vetivät välillä mielen mustaksi.

Erityisen tärkeää oli vertaistuki rintasyöpään sairastuneelta ystävältä.

– Olemme pystyneet viljelemään huumoria ja tsemppaamaan toisiamme. Se on ollut ihanaa vertaistukea, laulaja sanoo.

Arja tietää syövän olevan salakavala tauti, joka voi seurata läpi elämän.

– Sitä ei pidä lähteä miettimään ja murehtimaan. Syöpä sairautena voi uusia ja sen takia sitä tutkitaan säännöllisesti.

Valoisa energia kuuluu läpi Arjan sanoista, kun hän kertoo kuulumisiaan MTV:lle puhelimitse.

– Kukaan täällä ei tiedä päiviensä määrää, eikä murehtiminen tuo lisää iloa itselle tai muille, hän tietää.

Puolen vuoden sairastamisen jälkeen Arja kokee nauttivansa entistä enemmän elämästä. Kesän keikkalavoilla tullaan näkemään aiempaa laajakatseisempi artisti.

– Olen ihan sama minä edelleen, eikä minua tarvitse lähestyä eri tavalla. En ole muuttunut totaalisesti, vaan olen sama mimmi, mutta vahvempi ja ymmärtäväisempi, hän pohtii.

Juhannuksena keikkalavoille palaava artisti on suunnitellut työvuottansa jo pitkälle syksyyn. Hänet nähdään lokakuussa samalla lavalla muun muassa Aikamiehet-yhtyeen ja Remu Aaltosen kanssa.

– Remu sanoi, että uusi hiustyyli nuorensi minua kymmenen vuotta. Vastasin, että Remu, pelastit päiväni. Ihana Remu! Sanoin, että uskon joka sanan, Arja nauraa hersyvää nauruaan.

Paluu keikkalavoille tuntuu Arjasta erityisen hyvältä, sillä kohentuneen terveydentilan lisäksi häntä ilahduttavat uusien tekijöiden luomat kappaleet.

– Olen innoissani ja nimenomaan siksi, että minulla on ihana olo musiikin suhteen. On ilo lähteä uuden musiikin ja tyylin kanssa lavoille. Röyhelöt eivät sovi nyt tyyliini, vaan lähden pelkistetyllä lookilla.

Fanejaan hän kiittää vuolaasti tuesta, jota on saanut erityisesti sosiaalisen median parista.

– Se on ollut ihanaa. Tuli olo, että minua tarvitaan vielä ja tekemisilläni on merkitystä. Tiedän, että olen ollut monien iltarukouksissa, Arja kiittelee.

Lue myös:

    Uusimmat