Mainos

Syöpää sairastava sai apua immunohoidosta

Immunohoito on nousemassa tärkeimpien syövän hoitomuotojen rinnalle.

Hoidossa ihmisen omaa immuunijärjestelmää vahvistetaan taistelemaan syöpäsolukkoa vastaan. Ihosyöpää sairastava Markku Luostarinen uskoo olevansa elossa lääkkeen ansiosta.

Kolme vuotta sitten Markku Luostarisen olkavarren yläpäästä poistettiin luomi. Kyse olikin melanoomasta, joka oli jo alkuvaiheessa pahasti levinnyt. Ensin hoitona oli leikkauksia ja sädehoitoa. Puolitoista vuotta sitten Luostarinen aloitti immunohoidon.

- Taudin leviäminen on pysähtynyt ja muutoksia on poistunut. Ihmeellistä on se, että luustomuutoksetkin ovat osittain hävinneet ja alkaneet näyttämään tavalliselta luulta. Ei kukaan tiedä, onko se syöpä sieltä poissa, mutta luumetastaasit ovat taas luun näköisiä kuvissa, mikä on aika ihmeellistä, itsekin lääkärinä toimiva Luostarinen kertoo.

Vahvistetaan immuunijärjestelmää

Immunohoidossa tehostetaan kehon omaa immuunijärjestelmää niin, että se pystyy tuhoamaan syöpäsolut.

-Näin sekä melanooman että keuhkosyövän edenneessä vaiheessa saadaan potilaalle merkittävästi lisää elinaikaa. Tämä on merkittävä hoitomuoto sellaisille potilaille, joille ei tähän mennessä ole ollut hoitoja, jotka selkeästi pidentäisivät elinaikaa, kertoo lääketieteellinen johtaja Pia Annunen lääkeyritys Bristol-Myers Squibbista.

HYKS:in Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri Petri Bono uskoo, että immunohoito tulee nousemaan tärkeimpien syöpähoitojen joukkoon.

-Kyllä immunohoidosta on selvästi tulemassa ihan uusi syövän hoidon kulmakivi vanhojen hoitojen eli kirurgian, sädehoidon ja sytostaattien sekä klassisten täsmälääkkeiden rinnalle, Bono sanoo.

Samalla hän muistuttaa, että myös tässä hoitomuodossa on sivuvaikutuksia, jotka rajaavat lääkkeen käyttöä.

-Immunohoitojen sivuvaikutukset ovat erilaisia, mutta aika vakavia potilaille. Se on ehkä suurin rajoittava tekijä niiden laajamittaiseen käyttöön tällä hetkellä varsinkin kombinaatiohoidossa. Potilaille tulee väsymystä, ihoreaktioita, ripulia, vakavia suolisto-, maksa-, tai keuhkotulehduksia, joitakin hormonaalisia häiriöitä eli aika laaja-alaisesti sivuvaikutuksia. Olemme oppineet paljon paremmin hoitamaan näitä sivuvaikutuksia, mutta tämä on iso asia hoidon valinnassa.

Markku Luostarisen sivuoireet ovat olleet suhteellisen lieviä. Lääke annetaan tiputuksessa sairaalassa kahden viikon välein.

 -Alkuvaiheessa oli muutaman viikon ajan kuumeilua, mikä jäi pois. Lähinnä lääkkeen saamisen jälkeen on väsyttänyt muutaman päivän ja jalkoja särkee ja paleltaa. Ennen ei ollut koskaan kylmä, mutta nykyään on aina villasukat jalassa niin kuin nytkin, Luostarinen hymyilee.

Lääkkeestä toivoa ja helpotusta

Markku Luostarinen uskoo, ettei olisi itse enää elossa ilman immunohoitoa.

-Melanooma on ollut tähän asti hyvin huonosti hoidettava, jos se on pitkälle levinnyt. Hoidot eivät ole olleet elämää pitkään pidentäviä. Tällä lääkkeellä on ollut ihan hämmästyttävä teho.

Luostarinen on ollut viime syksystä saakka työkyvyttömyyseläkkeellä, mutta tekee silti kirurgin töitä päivän tai kaksi viikossa.

-Lääke ei ole toisaalta kiusannut ja tehnyt elämää hankalammaksi. Se on antanut toivoa ja helpotusta. Tietysti on tärkeää löytää hyvä tästä, mutta se on helpompaa, kun ei ole tarvinnut ajatella, että tämä ihan juuri tähän loppuu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja