Syö lapsena kalsiumia, elät pidempään!

Runsas kalsiumin nauttiminen maitotuotteiden muodossa jo lapsuusiässä saattaa pidentää elinikää. Näin väittää tuore brittiläinen tutkimus.

Toisin kuin tähän asti on oletettu, runsas maitotuotteiden, etenkin juustojen ja voin kulutus ei välttämättä lisääkään sydän- ja verisuonitautiriskiä. Kalsiumin saaminen maitotuotteista jo lapsena näyttäisi myös vähentävän aivohalvauksen riskiä.

British Medical Journal -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa seurattiin 65 vuoden ajan yli 1 300:aa englantilais- ja skotlantilaisperhettä ja heidän ruokavalionsa vaikutuksia elinikään.

Tutkimukseen osallistui 1930-luvulta lähtien 4 374 ihmistä. Tutkituista oli vuoteen 2005 mennessä menehtynyt 1 468 eli 34 prosenttia, heistä 378 sepelvaltimotautiin ja vain 121 aivohalvaukseen.

– Lapsena nautitut korkeat määrät maitotuotteita tai kalsiumia vähentävät kuolleisuutta aikuisiällä, tutkimuksessa todettiin.

Tutkijat muistuttivat kuitenkin, että tutkimuksessa ei otettu huomioon muun muassa tulojen ja ammatin vaikutusta, jotka voivat osaltaan vaikuttaa tuloksiin.

(MTV3-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat