Syksyn makeat suosikit

Viikonloppuna herkutellaan pitkään ja hartaasti. Makea jälkiruoka viimeistelee nautinnon! Syksyn parhaissa jälkiruoissa maistuvat kotimaiset marjat – ja tietysti omenat.

Omenahyve on suomalaisten kestosuosikki. Helppo ja nopea jälkiruoka maistuu taivaalliselle vaniljakastikkeen tai jäätelön kera. Vaihtelua paistokseen saat korvaamalla omenat esimerkiksi tai päärynöillä. Myös puolukat sopivat omenahyveeseen.

Arjan Leivontanurkan rapea omenapaistos saa makua pähkinöistä. Makuja-keittiön kumottava omenapiiras puolestaan tehdään valmiista murotaikinasta. Vaahterasiirappi antaa omenapiirakalle mukavaa makeutta.

Omenapaistos jäätelön kera

Omenapaistos tuoksuu ja maistuu ihanalta! Tähän paistokseen lisätään rapeita mantelilastuja.

75 g voita
100 g mantelilastuja
0,5 dl maitoa
0,5 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
kanelia
sokeria

Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä hiljalleen sekoitellen noin 10 minuuttia.

Kuori omenat ja poista siemenet. Lohko omenat ja lado voideltuun uunivuokaan. ripottele päälle kanelia ja sokeria.

Levitä toska omenoiden päälle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Tarjoile lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Kirpeän makeat marjaherkut

Pirteä puolukka raikastaa makeat jälkiruoat. Syksyn ehdoton kakkukuningatar on Maija Silvennoisen puolukka-marenkikakku! Valmista ensin puolukkahilloke, sitten kakkupohja ja lopuksi marenki.

on ihanan raikas jälkiruoka. Myös tämän herkun kanssa maistuu vaniljajäätelö. Syntisen hyvä maistuu paremmillekin vieraille.

Semifreddo ja marjasalaatti

Semifreddo on jäädykkeiden aatelia. Semifreddon voi tarjoilla kauden marjojen kera. Kokeile rohkeasti tätä gluteenitonta jälkiruokaa, joka sopii loistavasti myös kahvipöytään.

2 keltuaista
1 rkl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
1 rkl tomusokeria
2 valkuaista
2 rkl tomusokeria
ripaus suolaa
1 dl tummaa suklaata rouheena tai halvaa muruina makusi mukaan
2 rkl kuivattuja marjoja tai pähkinärouhetta
2 rkl marjalikööriä

Marjasalaatti:
0,5 l erilaisia marjoja
3 rkl vaahterasiirappia tai siirappia
1 rkl minttua tai sitruunamelissaa hienonnettuna

Vatkaa keltuaiset ja vaniljasokeri vaaleaksi vaahdoksi.

Mausta kuohukerma sokerilla ja vatkaa vaahdoksi.

Lisää valkuaisten joukkoon sokeri, ripaus suolaa ja vatkaa vaahdoksi.

Yhdistä keltuaisseokseen ensin vaahdotettu kerma ja sitten vaahdotetut valkuaiset. Nostele lopuksi joukkoon suklaa tai halva, marjat ja likööri. Kaada seos pakastusta kestävään kannelliseen rasiaan. Anna jäätyä kylmässä seuraavaan päivään. Tarjoa jäätyneenä marjasalaatin tai marjojen tai hedelmien kera.

Teksti: MTV3

Kuvat: MTV3 ja Ruokakesko

Lue myös:

    Uusimmat