Suurempi osa suomalaisista oikeistolaisia kuin vasemmistolaisia, selviää EVA:n kyselystä: Syynä perussuomalaisia äänestävien muutos

Mikä kokoomuksella ja perussuomalaisilla hiertää mahdollisessa hallitusyhteistyössä? Puolueen puheenjohtajat vastaavat 1:25
Mikä kokoomuksella ja perussuomalaisilla hiertää mahdollisessa hallitusyhteistyössä? Puolueen puheenjohtajat vastasivat asiaan syyskuussa.

Suomalaisten poliittinen identiteetti on jakautunut ja jyrkentynyt hieman viime vuosina, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) tutkimuksesta.

Kyselyn mukaan suurempi osa suomalaisista on oikeistolaisia kuin vasemmistolaisia, ja keskellä olevien osuus on pienentynyt vuodesta 2014.

Vastanneista 44 prosenttia sijoittaa itsensä poliittisesti oikeistoon, 34 prosenttia vasemmistoon ja 22 prosenttia keskelle.

Aiempaa useampi oikeistolainen luonnehti kyselyssä itseään vahvasti oikeistolaiseksi.

Oikeisto–vasemmisto-akselilla itsensä keskelle sijoittavien väheneminen sekä vahvasti oikeistolaisten näkemysten painottuminen kertoo EVAn mukaan hienoisesta näkemysten polarisoitumisesta.

Tätä kuvaa vahvistaa EVAn mukaan myös se, että aivan äärimmäiseen vasemmistoon itsensä sijoittavien osuus on kasvanut yhdestä prosentista kolmeen prosenttiin.

Koronakriisi on tuonut poliittiseen päätöksentekoon ylimääräisiä jännitteitä – jako vasemmistoon ja oikeistoon näkyy selvästi 2:11
Koronakriisi toi poliittiseen päätöksentekoon ylimääräisiä jännitteitä, kerrottiin MTV Uutisissa vuosi sitten marraskuussa. Jako vasemmistoon ja oikeistoon näkyi selvästi.

Miehet sijoittuvat enemmän oikealle kuin naiset

Tutkimuksen mukaan merkittävin muutos vuoteen 2014 verrattuna on perussuomalaisia äänestävien selkeä oikeistolaistuminen.

– Muutos johtunee sekä asenteiden että puolueen äänestäjäkunnan muutoksista, EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen kertoo tiedotteessa.

Perussuomalaiset hajosi vuonna 2017 entisen puheenjohtajan Timo Soinin mukana sinisiin ja Jussi Halla-ahon perussuomalaisiin.

–  Soinin perussuomalaiset sijoitti itsensä pikemmin lähemmäs keskustavasemmistoa kuin oikeistoa, Metelinen arvioi.

Miehet sijoittuvat naisia useammin oikealle. Johtavassa asemassa olevat henkilöt kokevat itsensä keskimäärin oikeistolaisiksi, työttömät ja opiskelijat kallistuvat hivenen vasemmalle.

Kyselyyn vastasi runsaat 2 000 ihmistä syys-lokakuussa. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä. Aineisto kerättiin Taloustutkimuksen internet-paneelilla.Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös:

    Uusimmat