Sushia norjalaisittain

Tämä on hauska tapa valmistaa uudenlaista ja jännittävää ruokaa perinteisistä norjalaisista pitkään säilyvistä kalaherkuista. Japanilaisesta sushista saadut vaikutteet tuovat piristystä kalaruokien valikoimaan. Käytän tähän ruokaan riisin sijasta perunasosetta.

Frøyassa valmistamani alkuruoat ovat vasta alkumakua niistä ideoista, jota minulla on tästä aiheesta. Voit vapaasti käyttää omaa mielikuvitustasi ja luoda omia suosikkejasi.

Norjalainen nigirisushi

4 annosta

  • 150 g suolasilliä paloina
  • 150 g savustettua lohta siivuina
  • 150 g savustettua ankeriasta siivuina
  • 4 rkl makeaa sinappia
  • 4 rkl vahvaa Dijon-sinappia
  • 4 rkl raastettua piparjuurta
  • 4 rkl pieniä kapriksia karkeaksi paloiteltuina
  • 450 g perunoita paloiteltuna 2,5 cm:n kokoisiksi kuutioiksi
  • 1 rkl huoneenlämpöistä voita
  • 1 tl suolaa

Perunasose:

Lämmitä vesi kiehuvaksi keskikokoisessa kattilassa. Lisää perunat kiehuvaan veteen ja anna kiehua 8–10 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä. Siivilöi vesi pois. Soseuta perunat perunapuristimella. Voit myös käyttää siivilää ja puristaa perunat siivilän verkon läpi käyttämällä apuna isoa lusikkaa. Älä käytä sosemyllyä tai tehosekoitinta, koska soseesta tulee silloin tahmeaa. Kääntele voi soseeseen ja anna jäähtyä.

Nigiri:

Muotoile kylmästä perunasoseesta käsin suunnilleen 2,5 x 2,5 x 5 cm:n kokoisia paloja. Työstä perunasosetta varovaisesti, jotta paloista ei tule liian kovia.

Savustettu lohi:

Lisää jokaisen perunasosepalan päälle piparjuurta ja yksi siivu savustettua lohta.

Suolasilli:

Lisää perunasosepalaan makeaa sinappia. Asettele jokaisen palan päälle pala suolasilliä.

Savustettu ankerias:

Lisää perunasosepalaan Dijon-sinappia. Asettele jokaisen palan päälle yksi siivu savustettua ankerista. Koristele kapriksen paloilla.

Maki kurkusta ja ravusta

Suunnilleen 10 rullaa

  • 2 suurta kurkkua, joista on katkaistu päät ja jotka on leikattu noin 5 cm:n pituisiksi palasiksi
  • 10 keitettyä ravun saksea
  • 1 hienonnettu valkosipulinkynsi
  • purjo leikattuna ohuiksi tulitikkumaisiksi suikaleiksi
  • 10 pientä oksaa tilliä
  • 1 rkl makeaa sinappia
  • 1 rkl majoneesia

Viipaloi kurkunpalasista juustohöylällä levyjä tai nauhoja. Pyöritä kurkkulevyistä löysiä rullia ja täytä rullat 1 ravunsaksella ja muutamalla tulitikkumaisella purjopalalla. Koristele tillillä ja valkosipulilla. Täytä pursotinpussi tai vastaava majoneesi- ja sinappiseoksella ja pursota sitä hieman jokaiseen rullaan.

Reseptit: Anders Viestad

Lue myös:

    Uusimmat