Mainos

Supergeeni auttaa hiusten takaisinkasvua

Tuoreen tutkimuksen mukaan supergeeni voi tehostaa hiusten kasvua syövän lääkehoitojen jälkeen.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan hiusten kasvua syövän solunsalpaajahoidon jälkeen voidaan tehostaa. Tällä hetkellä jopa 85 prosenttia lääkehoitoa saavista syöpäpotilaista menettää hiuksensa joksikin aikaa.

Suomessa todetaan vuosittain yli 20 000 uutta syöpätapausta. Vaikka nykyään monet syövät, etenkin alkuvaiheessa todetut, voidaan parantaa täysin, on taudilla edelleen ikävä maine. Hoitomuodon valinta riippuu aina syövän laadusta, levinneisyydestä, potilaan yleiskunnosta ja iästä.

Radikaalin hoidon eli leikkauksen jälkeen useimmat potilaat saavat joko sädehoitoa, hormonihoitoa tai solunsalpaajia eli sytostaatteja. Solunsalpaajat ovat lääkeaineita, joiden toivotaan tuhoavan syöpäsolut ja estävän niiden jakautumisen.

Sytostaattihoito on tehokasta, mutta siihen liittyy monia sivuvaikutuksia. Niistä lääketieteellisesti lievin, mutta ulkoisesti suurin, on hiustenlähtö. Jopa 85 prosenttia lääkkeitä syövistä potilaista menettää hiuksensa kokonaan tai osittain. Hoidon lopettamisen jälkeen hiukset alkavat kasvaa noin puolen vuoden kuluttua.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tämä vaiva on korjattavissa tulevaisuudessa. Cornellin yliopistossa on onnistuttu käsittelemään hiusten kasvua säätelevää prosessia niin, että hiukset kasvavat takaisin huomattavasti nopeammin. Tulosten avulla uskotaan kehitettävän tulevaisuudessa syöpäpotilaiden elämää helpottavia hoitoja, sillä myös mielialalla on tärkeä osuus toipumisessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.