Mainos

Suositus: Anna lapsen kävellä paljain jaloin

Avojaloin kävely vahvistaa jalan lihaksia. Pihapiirin tai mökkialueen turvallisuus on kuitenkin hyvä varmistaa.

Paljain jaloin kävely tekee hyvää lapsen jalkojen kehitykselle, vahvistavat asiantuntijat. Lasten on hyvä antaa tepastella kesäisin paljain jaloin turvallisessa ympäristössä.

Muutamat tutkimukset myös vihjaavat, että paljain jaloin kävely ehkäisisi lapsilla lättäjalkaisuutta. Maissa, joissa lapset liikkuvat avojaloin usein pakon edessä on huomattu esiintyvän vähemmän lättäjalkaisuutta kuin vauraammissa länsimaissa.

On kuitenkin varmistettava, ettei pihapiirissä ole lasinsiruja tai muita teräviä esineitä, joista lapsi voisi saada jalkapohjiinsa haavoja.

- Lapsen jalkapohjissa ei kuitenkaan ole kovettumia tai tuntomuutoksia, joten hän tuntee kyllä, jos astuu teräviin esineisiin. Muuten motoriikan sekä lihasten kehittymisen kannalta on hyvä kävellä paljain jaloin, vahvistaa Kuopion seudulla toimiva jalkaterapeutti.

Halvat läpykässandaalit ovat jalkaterapeutin kauhu. Myös suomalaislapsilla on havaittavissa yhä enemmän jalkaongelmia, joihin tarvitaan asiantuntijan apua. Esimerkiksi lättäjalka on yleistynyt länsimaissa huonojen kenkien myötä.

- Lasten kengät olisi valittava käyttötarkoituksen mukaan. Jos lähdetään maastoon, kävellään eri kengillä kuin rannalla. Huonoilla kengillä pilataan jalat. Suosittelen paljain jaloin kävelyä mieluummin kuin liian paksupohjaisilla kengillä tai rantasandaaleilla. Ne muuttavat herkästi kävelyä huonompaan suuntaan.

Paljain jaloin kävely ei välttämättä sovi yhtä hyvin aikuisille kuin lapsille. Jos aikuinen kävelee ilman kenkiä pitkin kesää, voivat jalat näyttää syksyllä hurjilta.

- Paljain jaloin kävely lisää ihon kovettumista ja paksuuntumista. Nuorilla ja lapsilla näitä kovettumia ei vielä synny. Myös tämän vuoksi paljain jaloin kävely sopii erityisesti lapsille.

Avojaloin kävelyn suotuisten vaikutusten vuoksi markkinoille on viime aikoina tullut useita jalkineita, jotka simuloivat paljain jaloin kävelyä. Näitä kevytjalkineita markkinoidaan erityisesti lapsille.

- Normaalisti kehittyvät lasten jalat eivät yleensä tarvitse lisätukea, sillä jalkaterät ja nilkat ovat riittävän vakaita ja vahvoja jo alusta alkaen. Lapsilla jalkineiden ensisijainen tehtävä on suojata jalkoja kylmältä ja vammoilta, jalkojen toimintaan erikoistunut terveystieteiden maisteri Petri Väyrynen kertoo kenkiä markkinoivan yrityksen tiedotteessa.

- Joka tapauksessa kenkien valintaan tulee kiinnittää huomiota. Hyvät kengät eivät välttämättä aina ole ne kaikkein edullisimmat, jalkaterapian asiantuntija vahvistaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja