Mainos

Suoraveloitus poistuu - feissari voi pian tarvita pankkikorttilaitteen

Ensi kesänä kaduilla pörräävä feissari voi joutua erikoisen haasteen eteen: miten saada uusia, uskollisia kuukausilahjoittajia, kun "tili tähän ja nimi alle" -suoraveloitus ei enää onnistu?

Hyväntekeväisyysjärjestöt ovat huolissaan vanhanmallisen suoraveloituksen poistumisesta. Tällä hetkellä järjestöfeissarille riittää tilinnumero ja allekirjoitus, kun kadulla pysäytetty ihminen haluaa alkaa lahjoittaa kuukausittain tietyn summan rahaa lapsille, luonnolle tai sairastuneille.

– Ihmiset tykkäävät suoraveloituksesta, kun se on helppoa ja automaattista, sanoo WWF:n yksityisvarainhankinnan johtaja Tarja Hakala.

Jatkossa sopimuksen solmimiseen tarvitaan esimerkiksi lahjoittajan henkilökohtainen e-laskuosoite tai feissarille pankkikorttilaite, jossa on toistuvan maksun vahvistamiseen sopiva järjestelmä.

–Uusien tukijoiden hankkimisen kannalta se on haastavaa. Harva tietää e-laskuosoitettaan, ja uskaltaako ihminen antaa kadulla pankkikorttiaan feissarille, Hakala pohtii.

Liian vaikeaa ei jaksa aloittaa

Poistuvan kotimaisen suoraveloituksen tilalle tulee muitakin vaihtoehtoja.

E-laskun ja korttivahvistamisen lisäksi lahjoittaa voi suoramaksulla. Se on suunnattu niille, jotka eivät käytä verkkopankkia. Suoramaksu pitää vahvistaa käymällä oman pankin konttorissa.

Jos lahjoittamisen aloittaminen on liian vaikeaa, on Hakalan mukaan vaara, ettei sitä koskaan aloitetakaan.

– Siinä voi tippua paljon lahjoittajia matkan varrella pois, kun ei muista mennä verkkopankkiin tai ehdi konttoriin vahvistamaan maksua.

Finanssialan keskusliiton kehityspäällikkö Pirjo Ilolan mukaan järjestöjen huoli on kuultu.

– Ensi kevään puolella on tarkoitus katsoa, miten esimerkiksi e-laskut soveltuvat uusasiakashankintaan vaikkapa feissareiden työssä, Ilola kertoo.

Hakalan mukaan suoraveloituksella maksettavat lahjoitukset ovat tärkeä osa kaikkien järjestöjen rahoitusta. Esimerkiksi WWF:llä on yli 20 000 tukijaa, jotka käyttävät suoraveloitusta.

Kattojärjestö Vastuullinen lahjoittaminen ry:n mukaan Suomessa oli yhteensä noin puoli miljoonaa kuukausilahjoittajaa keväällä 2011.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.