Yhdysvaltalaisyhtiö suunnittelee Suomeen kolmea vihreän vedyn tuotantolaitosta – työllistävät suoraan 1 000 henkilöä

Suomeen on suunnitteilla jätti-investointi Yhdysvalloista ja tuhansia työpaikkoja 4:05
Video: Suomeen on suunnitteilla jätti-investointi Yhdysvalloista ja tuhansia työpaikkoja.

Yhdysvaltalainen Plug Power investoi Suomeen. Suunnitteilla on kolme vihreän vedyn tuotantolaitosta, jotka työllistäisivät suoraan noin tuhat ihmistä. Asiasta kerrottiin Business Finlandin järjestämässä tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

New Yorkin pörssissä noteerattu Plug Power aloittaa kolmen projektin valmistelun Suomessa. Paikkakunnat ovat Kokkola, Kristiinankaupunki ja Porvoo.

– Työllisyysvaikutukset, kun laitokset ovat käynnissä, on arvioitu olevan tuhat suoraa työpaikkaa ja noin kolme tuhatta epäsuoraa työpaikkaa, Invest in Finlandin cleantech -toimialan johtaja Markku Kivistö kertoo.

Varsinaiset investointipäätökset tehdään vuosina 2025–2026.

– Tämän päivän ilmoitus on ensinnäkin merkittävä Suomen ja Euroopan vihreälle tulevaisuudelle, kun taistelemme ilmastonmuutosta vastaan. Samalla tulemme tekemään fossiilista historiaa, Kivistö sanoo.

– Olemme todella iloisia siitä, että nämä linjaavat hyvin Suomen energia- ja ilmastostrategian kanssa. Samalla nämä tukevat erittäin hyvin Suomen tavoitetta olla yksi Euroopan johtava vetytalous, Kivistö sanoo.

Suomi yhtiölle strateginen valinta

Plug Powerin toimitusjohtaja Andy Marshin mukaan yhtiön investointipäätös Suomeen perustui pitkälti kahteen asiaan: Suomen vahvaan sitoutumiseen sekä uusiutuvaan energiaan että vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitteeseen. 

– Olemme täällä, koska tämä maa ja kansa on sitoutunut samoihin tavoitteisiin ja jakaa samat arvot kuin Plug. Se oli todella tärkeää meille, Plug sanoi.

Business Finlandin tiedotteen mukaan Suomessa hanke voi hyödyntää runsaasti vähähiilisiä ja puhtaita energialähteitä, kuten ydin-, tuuli- ja vesivoimaa. Tuotantolaitosten odotetaan tuottavan 850 tonnia vihreää vetyä päivässä eli 2,2 gigawattia (GW) elektrolyyserikapasiteettia vuosikymmenen loppuun mennessä.

Laitosten tuottamaa vihreää vetyä aiotaan sekä käyttää paikallisesti että viedä läntiseen Eurooppaan.

Tiedotteen mukaan julkistettujen hankkeiden odotetaan olevan yksi suurimmista investoinneista Euroopan markkinoilla.

Lue myös:

    Uusimmat