Kommentti: Säätytalo hoi, ettehän töpeksi vihreässä siirtymässä – Suomeen on tekeillä valtava miljardi-investointi syystä, jota Riikka Purra haukkuu typeräksi

Energia-alan todellisuus ja erityisesti Perussuomalaisten todellisuus vaikuttavat eroavan hurjasti tosistaan, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden toimittaja Ossi Rajala.

Perussuomalaiset on tuominnut Suomen hiilineutraaliustavoitteen vuodelle 2035 toistuvasti "typeräksi", mutta tänään yhdysvaltalainen Plug Power kertoi ihastuneensa tähän tavoitteeseen.

Yhdysvaltalainen Plug Power voi tuoda Suomeen kolme vetylaitosta ja tuhat suoraa uutta työpaikkaa ja 3000 työpaikkaa välillisesti.

Noin kuuden miljardin dollarin investoinnin takana on ihastuminen Suomen puhtaaseen energiatuotantoon, logistiikkaan, Nato-jäsenyyteen ja myös vuoden 2035 hiilineutraalistavoitteeseen.

Siis siihen tavoitteeseen, jota Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on toistuvasti haukkunut typeräksi.

Vaikka vetylaitosten mahdolliseen rakentamiseen on vielä matkaa, jo pelkät suunnitelmat ovat osoitus vihreän siirtymän suurista mahdollisuuksista.

Suurten mahdollisuuksien takia Perussuomalaisten ulostulot huolestuttavat. Maailmalla todellisuus on sitä, että energian halutaan olevan fossiilivapaata ja energiaan liittyviä investointeja tehdään puhtaan energian maihin.

Perussuomalaiset sen sijaan haluaa kasvattaa esimerkiksi päästöjä aiheuttavan turpeen käyttöä ja kavahtaa termiä "vihreä siirtymä". Plug Powerin suunnitelmat kertovat, että vihreä siirtymä on ollut bisnespuolella jo pitkään todellisuutta.

Ymmärrän Perussuomalaisten perusteen esimerkiksi turpeen kotimaisuudesta ja huoltovarmuudesta, mutta energia-ala on jo pitkään elänyt ihan eri maailmassa.

– Kaikki haluavat puhdasta, vihreää energiaa ja kaikki haluavat myös luoda työpaikkoja, tiivisti pörssiyhtiö Plug Powerin toimitusjohtaja Andy Marsh tänään Helsingin tiedotustilaisuudessa.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Suomeen on suunnitteilla jätti-investointi Yhdysvalloista ja tuhansia työpaikkoja 4:05
Katso myös: Suomeen on suunnitteilla jätti-investointi Yhdysvalloista ja tuhansia työpaikkoja.

Tungetaanko päät pensaaseen?

Säätytalossa luodaan nyt Suomen uusia ilmasto- ja energialinjauksia. Toivottavasti siellä ymmärretään, ettei turpeella tai pään pensaaseen tunkemisella saa investointeja ulkomailta.

Uuden hallituksen on tehtävä uskottavia ilmastotoimia, jotta Suomi säilyy uskottavana investointikohteena puhtaan energian markkinoilla.

Toistaiseksi on epäselvää, seuraako Säätytalon ohjelmapapereista toimintaa tai tuleeko edes kunnianhimoisia eli perussuomalaisittain "typeriä" ilmastokirjauksia.

Tuulivoima, vety, ydinvoima, osaavat työntekijät ja vakaa yhteiskunta ovat nyt Suomen suuria vahvuuksia, mutta samoille energia-apajille pyrkii moni muukin maa.

Toimitusministeristön elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) arveli Plug Powerin investoinnin suurimmaksi mahdolliseksi esteeksi muuten sen, ettei Suomessa riitä tarpeeksi osaavaa työvoimaa vetyhankkeisiin.

Koulutusratkaisut ja työperäinen maahanmuutto vaikuttavat niin ikään siihen, kuinka hyvin Suomi pääsee vihreän siirtymän kakkuun kiinni.

Säätytalo, älkää töpeksikö.

Lue myös:

    Uusimmat