Suomi ehdottaa saunomista Unescon listalle

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt ehdottaa saunomista Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Ministeriö valitsi saunomisen Museoviraston 52 ehdotuksen joukosta.

Yllä olevalla videolla saunamajuri näyttää, miten sauna lämmitetään oikeaoppisesti.

– Saunominen on ensimmäinen aineettoman kulttuuriperinnön ehdokas Suomesta. Valtion ylin johto siis ymmärtää saunomisen merkityksen Suomelle ja suomalaisille. Saunominen on osa suomalaisuutta, ja pääseminen Unescon luetteloon lisäisi Suomen kansainvälistä tunnettavuutta. Tällä olisi huomattava merkitys muun muassa matkailulle, Sauna Unescoon -hankeen vetäjä Ritva Ohmeroluoma sanoo.

Säädösten mukaan Suomi toimittaa hakemuksensa Unescon sihteeristölle ensi maaliskuun lopussa.

– Suomessa on paljon hienoa elävää perintöä, jota voi ylpeänä esitellä maailmalle, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho toteaa.

Syksyllä koko Suomi saunoo samaan aikaan?

Saunominen valittiin marraskuussa 2017 Suomen Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Tämä mahdollisti sen, että saunominen voidaan valita ehdokkaaksi Unescon luetteloon. Niinpä suomalaiset saunayhteisöt kokosivat voimansa ja perustivat Sauna Unescoon -hankkeen. Mukana on tällä hetkellä noin 40 toimijaa.

– Suomi on täynnä innokkaita saunojia ja saunayhteisöjä. Lyhyessä ajassa saimme laajan joukon saunatoimijoita hankkeeseen mukaan. Se osoittaa saunomisen olevan myös hyvin yhteisöllistä toimintaa, jota Museovirastokin painotti, Ohmeroluoma sanoo.

– Ministeriö on tehnyt hyvän päätöksen, ja nyt meillä saunaihmisillä alkaa varsinainen työ. Unescoon pitää valmistella hakemus, ja siinä Museovirasto varmasti ohjaa meitä. Mutta meidän pitää myös osoittaa, että saunominen on koko Suomen kansan yhteinen juttu – niin kuin se oikeasti onkin!

Eri puolilla Suomea tullaan järjestämään saunatapahtumia, ja syksyksi suunnitellaan Suomi saunoo -tapahtumaa, jolloin haastetaan koko Suomen kansa saunomaan samaan aikaan.

– Pientä esimakua saadaan jo lauantaina 9. kesäkuuta Helsingin Rautatientorilla, jossa järjestetään kaikille avoin ja ilmainen saunatapahtuma siirrettävine saunoineen.

Lähde: Suomen Saunaseura ry

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja