Suomessa tehtiin viime vuonna 899 viharikosta: Näiden rikosepäilyjen määrä kolminkertaistui

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikosepäilyjen määrä on kolminkertaistunut vuoden takaisesta. Myös sanallisia loukkauksia, uhkauksia ja häirintää sekä sukupuoli-identiteettiin kohdistuvia rikosepäilyjä on entistä enemmän.

Poliisiammattikorkeakoulussa on tutkittu jälleen viharikosten määriä Suomessa.

Poliisiammattikorkeakoulun viharikollisuutta koskevasta vuosiraportista selviää, että vuonna 2019 poliisin tietoon tuli hieman vähemmän viharikosepäilyjä kuin vuonna 2018. Raportin mukaan viime vuonna kirjattiin kaikkiaan 899 rikosilmoitusta, jotka määriteltiin epäillyiksi viharikoksiksi.

Tutkimuksessa viharikokset luokiteltiin eri motiivien kautta. Kuten aiempinakin vuosina, myös vuoden 2019 viharikosilmoituksista suurin osa sisälsi etniseen tai kansalliseen taustaan kohdistuvia piirteitä. Tällaisia ilmoituksia kirjattiin yhteensä 650 kappaletta, mikä on hieman enemmän kuin edellisenä vuonna. Näissä tapauksissa yleisin rikoslaji oli pahoinpitely.

Etniseen tai kansalliseen taustaan liittyvistä rikosilmoituksista yhdeksässä prosentissa asianomistajana oli romanitaustainen henkilö ja yleisin rikoslaji syrjintärikos.

Sanallisia loukkauksia, uhkauksia ja häirintää yhä enemmän

Viime vuosina muun muassa internetissä tapahtuva nöyryyttäminen, uhkailu ja solvaaminen ovat lisääntyneet ja tulleet näkyviksi ilmiöiksi.

– Vaikka poliisin tietoon tulleen viharikollisuuden valossa viharikosten yleisin rikoslaji on yhä pahoinpitely, tilastoissa näkyy sanallisten loukkausten, uhkausten ja häirintätapausten määrän kasvu vuoteen 2018 verrattuna. Yleisimmin nämä rikosilmoitukset koskevat kunnianloukkauksia ja laittomia uhkauksia, Poliisiammattikorkeakoulun raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan huomattavaa on myös, että kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikosepäilyjen määrä kolminkertaistui viime vuonna. Kaiken kaikkiaan poliisi sai siitä vuonna 2019 105 ilmoitusta siitä, kun edellisenä vuonna vastaava luku oli 34.

Myös sukupuoli-identiteettiin kohdistuvat rikosepäilyt kasvussa

Eniten viharikosepäilyissä muuttui raportin mukaan uskontoon tai vakaumukseen kohdistuvien ilmoitusten määrä. Se väheni 14 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Hieman vajaassa puolessa tapauksista teko kohdistui islaminuskoon tai muslimeihin.

Uhrin oletettuun tai todelliseen seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun kohdistuvien viharikosten yhteismäärä laski hieman edellisvuodesta.

– Näistä kuitenkin sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun kohdistuvia rikosepäilyjä ilmoitettiin poliisille enemmän kuin vuonna 2018. Eniten tehtiin ilmoituksia kunnianloukkauksista, raportissa kerrotaan.

Vammaisuuteen liittyviä rikosilmoituksia oli viime vuonna vähemmän kuin sitä edeltäneenä vuonna. Vajaa puolet näistä epäillyistä rikoksista oli kunnianloukkauksia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja