Mainos

Suomessa sytytetään kymmenen tulipaloa tahallaan joka päivä

Tahallaan sytytetyt palot ovat Suomessa suuri riesa, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK. Joka ikinen päivä sytytetään nimittäin tahallisesti 8-12 tulipaloa.

Lauantaina alkavalla valtakunnallisella paloturvallisuusviikolla muistutetaan muun muassa siitä, että liki jokainen suomalainen voi omalta osaltaan estää tahallisten palojen sytyttelyä. Esimerkiksi rappukäytävät tulisi pitää tyhjänä ylimääräisistä esineistä.

Esimerkiksi lastenvaunut voivat syttyä vahingossa esimerkiksi pikkupoikien tulitikkuleikeissä, mutta rappukäytävään jätetyt vaunut voivat houkutella myös ilkivaltaan. Lastenvaunut palavat sytyttyään roihuten ja levittävät myrkyllistä savua koko käytävään. Savuisen portaikon kautta on hengenvaarallista pyrkiä ulos, sillä savu tainnuttaa nopeasti.

Palokuolemien musta maa

Suomessa kuolee edelleen aivan liian monta ihmistä sellaisissa tulipaloissa, jotka olisivat melko helposti vältettävissä.

Toistaiseksi palokuolemia on tänä vuonna ollut jo 65, kun lasketaan kaikki kuolemat marraskuun 19. päivään asti. Suomen tilanne on myös muihin Pohjoismaihin verrattuna heikko. Viime vuonna Suomessa sattui 12,5 palokuolemaa miljoonaa asukasta kohti, kun Ruotsin luku oli 11 ja Norjan 9,6.

Suomen tilanne on kuitenkin parantunut niistä huippuvuosista, jolloin määrä on ollut vuosittain lähes 20 palokuolemaa miljoonaa asukasta kohti. SPEKin johtaja Matti Orrainen sanoo, että tapausten vähenemisen taustalla on muun muassa se, että itsestään sammuvat savukkeet ovat olleet Suomessa pakollisia huhtikuun alusta 2010.

Suuri osa tulipaloissa kuolleista on päihtyneitä, mutta erityistä huolta herättää Orraisen mukaan tällä hetkellä ikääntyneiden ihmisten paloturvallisuus. Heidän osuutensa palokuolemissa on huomattavasti isompi kuin keskimääräinen osuus väestöstä.

Katso video siitä, miten nopeasti tahallaan sytytetyt lastenvaunut roihahtavat liekkeihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.