Mainos

Suomen vanhin kuollut

Suomen vanhin asukas Aarne Arvonen on kuollut 111-vuotiaana. Hän kuoli vuoden ensimmäisenä päivänä Järvenpäässä.

Arvonen oli syntynyt 4.8.1897 Helsingissä Suomen suuriruhtinaskunnassa Venäjällä.

Arvonen ehti elää kolmella vuosisadalla. Suomi itsenäistyi, kävi kolme sotaa ja liittyi Euroopan unioniin. Arvosen lapsuus oli nälän ja köyhyyden leimaama, elämä päättyi hyvinvointivaltion hoitokodissa.

- Elämä, jota minä vietin, ei kuvaa Suomen muuttumista, enkä osaa selostaa sitä, sillä en ota yhteiskunnalliseen elämään osaa, Arvonen puntaroi joulukuussa 2007.

Arvosta tituleerattiin sisällissodan viimeiseksi veteraaniksi. Hän itse ennemminkin kiisti olleensa punakaartissa ja kertoi jopa karanneensa sieltä.

"Arska" Arvonen oli katupoika Kallion kaupunginosasta. Nukkumasija löytyi usein Pelastusarmeijan yömajasta.

- Ei ollut mitään pankkitiliä tai käyttövaraa. Nukuin yömajassa sellaisessa huoneessa, jossa oli 71 sänkyä, kullakin omansa, Arska muisteli.

Kovista lähtökohdista huolimatta elämä kantoi myönteistä Arvosta eteenpäin vailla katkeruutta. Hän toimi monissa ammateissa, esimerkiksi koristeveistäjänä. Hän hankki perheen, jossa kasvatettiin kaksi tytärtä.

Syntymäpäiväjuhlat pubissa

Arvosen veri veti matkoille. 100-vuotispäiväänsä hän vietti Lontoossa pubikierroksella.

Viimeisinä vuosinaan Suomen vanhimpana Arvosesta tuli tunnettu julkisuuden hahmo. Terveysmittarina toimi juuri pubikierros. 110-vuotispäivänä huurteista vielä nautittiin paikallispubissa. Yksi hyvän kunnon salaisuuksista oli kuitenkin tupakanpolton lopettaminen 1930-luvulla.

Arvosen tunnelmista viime elokuun 111-vuotispäivänä kertoi hänen tyttärensä Paula Åhs. Arskan perinteinen vierailu paikallisessa pubissa jäi silloin väliin. Näkö ja kuulo olivat heikentyneet, mutta ikämies nautti kesäpäivistä pyörätuolissa ulkoilmassa.

Nyt Suomen vanhin ihminen on 107-vuotias Viljo Kekola Seinäjoelta. Kekola on virkeässä kunnossa, mutta hän ei halua antaa haastatteluja tiedotusvälineille.

107-vuotiaita on kaikkiaan kolme, kaksi miestä ja yksi nainen. Yli 100-vuotiaita on 523.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.