Suomen huonoin koronatilanne on nyt Päijät-Hämeessä, jossa tehohoitopotilailta loppuvat tilat – ylilääkäriltä tärkeä viesti, ettei yksi rokote anna suojaa elää vapaasti

5:27
Katso video: Ylilääkäri kertoo, miksi ensimmäisen koronarokotteen saaneet henkilöt ovat joutuneet sairaalaan tartunnan vuoksi

Päijät-Hämeen alueen koronavirustartunnat ovat johtajaylilääkärin mukaan varovaisessa laskussa. Tilanne on kuitenkin edelleen hankala erityisesti sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden osalta.

Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin koronavirustilanne on kotimaan huonoin, jos mittarina käytetään ilmaantuvuuslukua. Päijät-Hämeen alueella ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 107,9.

Ilmaantuvuusluku kuvaa koronatapausten määrää 14 vuorokauden aikana 100 000 asukasta kohden. Esimerkiksi Husin alueella ilmaantuvuusluku on 81,5.

Johtajaylilääkäri Tuomo Niemisen mukaan tartuntojen määrä on kääntynyt varovaiseen laskuun. Uusia tartuntoja todettiin eilen 20.

Sen sijaan sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on noussut ennätyslukemiin. Sairaalahoidossa on 18 potilasta. Potilaista neljä saa tehohoitoa.

Merkille pantavaa on myös se, että monet sairaalaan joutuvista potilaista ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen.

– Osin syynä voi olla se, että nyt kun ikääntyneitä ja riskiryhmäläisiä on rokotettu niin saattaa tulla vaikutelma, että sen jälkeen voi palata lähemmäs tällaisia normaaleja kontakteja. Olemme koko ajan viestineet, että yksi rokoteannos ei anna vielä riittävää suojaa. Pitää olla kaksi annosta ja sittenkin vielä riittävän laaja rokotekattavuus, Nieminen selventää.

Päijät-Hämeessä sairaalahoitoa tarvitsevilla potilailla ei Niemisen mukaan ole erityisiä yhdistäviä tekijöitä. Nuoria ja nuoria aikuisia lukuunottamatta ikähaarukka on laaja.

Rajoituksia kiristetty

Kasvanut sairaalahoidon tarve on johtanut normaalin kirurgisen toiminnan vähentämiseen alueen sairaaloissa. Kaikkia alueen tehohoitopotilaita ei ole pystytty hoitamaan omissa sairaaloissa.

– Olemme joutuneet tähän mennessä reilun viikon aikana peräti viisi koronapotilasta lähettämään yliopistosairaaloiden teho-osastoille ihan paikkatilanteiden vuoksi.

Tilanteen vakavuudesta kertoo myös se, ettei alueen rajoituksia pystytä höllentämään, kuten monissa muissa sairaanhoitopiireissä. Päinvastoin, alueen rajoituksia tiukennettiin keskiviikkona esimerkiksi kuntien hallinnoimien ryhmäliikunta- ja ryhmäharrastustilojen osalta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja