Suomeen saatetaan saada uusi syyhylääke

Miksi syyhyvoiteiden teho on laskenut? 2:55
KATSO MYÖS: Miksi syyhyvoiteiden teho on laskenut?

Syyhyn hoitoon ollaan saamassa Suomessa todennäköisesti uusi lääke. 

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta kerrotaan, että lääkeyritykset ovat olleet kiinnostuneita syyhylääke bentsyylibentsoaatin tuomisesta Suomen markkinoille.

Bentsyylibentsoaatti ei ole ollut Suomessa yleisesti saatavilla, vaikka maailmalla laajasti käytetty lääke on todettu tehokkaaksi.

Fimean myyntilupaorganisaation yksikön päällikkö Jukka Sallinen kertoo STT:lle, että lääkeyritykset ovat kyselleet myyntilupahakemukseen liittyvistä käytännön asioista ja yritysten kanssa asiasta on käyty keskusteluja.

– Pidän aika todennäköisenä, että saamme lääkettä sitten, kun käytännön asiat saadaan hoidettua, Sallinen sanoo.

Fimea arvioi ja myöntää Suomessa lääkkeiden myyntilupia lääkeyritysten hakemusten perusteella. Lääkeyhtiöt päättävät itse, mille lääkkeille ne hakevat myyntilupaa.

Fimealla ei tietoa tarpeesta

Syyhyyn on kaivattu jo jonkin aikaa tehokkaampia lääkkeitä, koska monet eivät ole saaneet apua tällä hetkellä käytössä olevista tuotteista. Sallinen ei osaa sanoa, miksi yritykset eivät ole aiemmin osoittaneet kiinnostusta bentsyylibentsoaatin tuomisesta Suomeen. Hän arvioi, että lääkeyritykset ovat mahdollisesti aktivoituneet, kun he ovat saaneet tiedon vaivan yleistymisestä Suomessa.

Minkä takia Fimea ei ollut aktiivisesti yhteydessä lääkeyrityksiin?

– Meillä ei ollut sillä tavalla tiedossa, että tälle lääkkeelle olisi välttämättä tarvetta. Kyseessä oli poikkeuksellinen tilanne.

Sallisen mukaan yleensä yritykset pyrkivät tuomaan lääkkeen markkinoille, jos valmisteesta on hyötyä potilaille. Harvemmin viranomaiset hänen mukaansa lähestyvät yrityksiä.

Sallinen ei osaa sanoa, milloin bentsyylibentsoaattia voitaisiin saada myyntiin. Se riippuu käytännön asioista, kuten siitä, miten nopeasti yritykset toimittavat lupahakemukseen vaadittavia dokumentteja.

– Helposti puhutaan kuukausista.

Bentsyylibentsoaatti todettu tehokkaaksi

Syyhytartuntojen määrät ovat kasvaneet Suomessa useita vuosia, ja monessa perheessä on tämän talven aikana kamppailtu syyhypunkin hävittämiseksi.

Suomessa syyhyn hoitoon myydään ilman reseptiä permetriinivoidetta ja reseptillä ivermektiiniä sisältäviä tabletteja. Bentsyylibentsoaatti ei ole kuitenkaan Suomessa yleisesti saatavilla, vaikka maailmalla laajasti käytetty lääke on todettu tehokkaaksi.

Suomessa bentsyylibentsoaattivoidetta on saatavilla ainoastaan lääkärin erityisluvalla. Syyhyn hoitoon voi lisäksi reseptillä saada rikkivoidetta, joka sekoitetaan paikan päällä apteekissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Leif Lakoma kertoo, että tällä hetkellä myynnissä olevat permetriini ja ivermektiini soveltuvat yhä varsin hyvin syyhyn hoitamiseen. Lakoma suosittelee ensisijaisesti permetriiniä, koska sitä saa apteekista ilman reseptiä.

Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että permetriinihoitojen epäonnistumisten määrä on kasvanut. Tarkkaa syytä tälle ei tiedetä.

– Hoidon epäonnistumisen todennäköisyyttä voi vähentää sillä, että hoidon kaikki hoitovaiheet tekee kunnolla. Se ei ole helppo hoito, sanoo Lakoma STT:lle.

Hoidossa voidetta pitää levittää joka puolelle kehoa ja antaa sen vaikuttaa vähintään 12 tuntia. Hoito pitää toistaa viikon kuluttua. Erittäin tärkeää on myös hoitaa perheen muut mahdollisesti oireettomat henkilöt. Kodin siivoaminen ja vaatteiden käsittely kuuluvat hoitoon.

19.3.202 kello 16.40: Juttua päivitetty kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat