Syyhylääkkeiden hintoihin ei ole luvassa helpotusta – tässä syy

Eroon syyhystä 9:11
KATSO MYÖS VIDEO: Iskikö syyhypunkki? Tämä tihulaisesta kannattaa tietää.

Syyhy leviää tällä hetkellä räjähdysmäisesti Suomessa, mikä on saanut monet perheet kyseenalaistamaan syyhylääkkeiden kallista hintaa. Kulut voivat nousta jopa tuhansiin euroihin, jos yksi hoitokerta ei riitä. Näin on käynyt monille, sillä Suomessa ensisijainen hoitomuoto permetriinivoide on menettänyt tehoaan.

Syyhytartuntojen määrä on kasvanut Suomessa ja muualla Euroopassa kiihtyvään tahtiin. Kun vielä vuosien 2018 ja 2019 aikana syyhytartuntoja tilastoitiin vain alle 4 000, oli tartuntojen määrä vuonna 2023 jo yli 37 000.

Yksi syyhypunkin leviämistä edistävä tekijä voi olla se, ettei perheissä ole taloudellista mahdollisuutta hoitaa syyhyä ohjeiden mukaisesti.

– Voidaan esimerkiksi ajatella, että voidehoidon toteuttaminen oireiselle perheenjäsenelle riittää, mutta ei riitä. Koko perhe ja perheen lähikontaktit tulee hoitaa, kertoi ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Jauhola-Jouppi HUSista THL:n järjestämässä syyhyinfossa.

Yksi tuubi permetriinivoidetta maksaa 39 euroa ja yhden aikuisen hoito vaatii 1–2 tuubia yhtä hoitokertaa kohden. 

Koska voidetta tulee levittää toistamiseen noin viikon kuluessa ensimmäisestä levityskerrasta, kuluu voidetta yhdellä aikuisella 2–4 tuubia eli enimmillään 156 euron arvosta vain yhdellä hoitokierroksella. 

Koska osa syyhypunkeista on kehittänyt vastustuskyvyn permetriinihoitoa vastaan, saattaa hoidon joutua uusimaan vielä tämänkin jälkeen.

Jos punkkia ei saada permetriinihoidoilla häädetyksi, on edessä vielä muiden hoitokeinojen kokeilu kuluineen.

Helpotusta syyhypunkin aiheuttamaan taloudelliseen piinaan ei kuitenkaan ole viranomaisten mukaan luvassa.

Lääkkeiden hinnoittelusta ja korvattavuudesta päättävät lääkeyhtiöt

Syyhylääkkeet eivät ole Kela-korvattavia, koska lääkkeiden myyntiluvan haltijat eli lääkeyhtiöt eivät ole hakeneet niille korvattavuutta tai tukkuhintaa, kertoi Lääkkeiden hintalautakunnan johtaja Reima Palonen THL:n syyhyinfossa.

– Myyntiluvallisten lääkkeiden korvattavuus- tai hinta-asiaa ei ole mahdollista ottaa käsittelyyn viranomaisten toimesta.

– Jos lääkkeen myyntiluvan haltija ei hae korvattavuutta tai kohtuullista tukkuhintaa lääkkeelle, on hinnoittelu vapaa ja kustannukset jäävät potilaiden maksettaviksi, Palonen summaa.

Katso myös: Miksi syyhytartunnat räjähtivät Suomessa? Katso THL:n tiedotustilaisuus

Miksi syyhytartunnat räjähtivät Suomessa? Missä syyhy tarttuu? Katso THL: n syyhyinfo 37:20
Missä syyhy tarttuu? THL piti syyhyinfon maanantaina 4.3.

Lue myös:

    Uusimmat