Vältä viisi virhettä syyhyn hoidossa

Miksi syyhyvoiteiden teho on laskenut? 2:55
KATSO MYÖS VIDEO: Näistä syistä syyhyvoiteiden teho on laskenut.

Syyhy leviää tällä hetkellä räjähdysmäisesti Suomessa. Tarkkaa syytä tartuntamäärien rajuun kasvuun ei tiedetä, mutta yksi vaikuttava tekijä voi olla syystä tai toisesta pieleen mennyt syyhyn hoito. Nämä virheet välttämällä pääset ikävästä kuokkavieraasta todennäköisemmin eroon.

Jos syyhypunkkitartunta napsahtaa omalle kohdalle, kannattaa hoito pyrkiä toteuttamaan heti huolellisesti, sillä useat hoitokerrat rasittavat niin mieltä kuin lompakkoa.

Vältä ainakin nämä viisi virhettä syyhyn karkottamisessa.

1. Oireettomat lähikontaktit jätetään hoitamatta

Kaikki syyhytartunnan saaneen kanssa lähikontaktissa olleet täytyy hoitaa samalla kertaa, vaikka he olisivat oireettomia.

Permetriinivoiteella tulee hoitaa vähintään kaikki samassa taloudessa asuvat, mutta myös esimerkiksi yökyläkaverit tai vaikkapa tyttö- ja poikaystävät.

Syyhypunkki tarttuu ihmisestä toiseen 5–10 minuuttia kestävässä lähikontaktissa eli kaikki, joiden kanssa kontakti on kestänyt pidempään, tulee hoitaa.

2. Tartunta salataan

Moni häpeilee syyhytartuntaa ja jättää siksi kertomatta vaivastaan lähikontakteille. Jos esimerkiksi lapsellasi on syyhy, tulee siitä ilmoittaa lapsen päiväkotiin ja koululaisten tartunnasta lapsen kouluun. 

Myös muille mahdollisille lähikontakteille tulee ilmoittaa tartunnasta, jotta he voivat toteuttaa hoidon, vaikka olisivat oireettomia.

3. Hoidon ei anneta vaikuttaa tarpeeksi kauan

Suomessa syyhyn ensisijainen hoito on apteekista itsehoitotuotteena saatava permetriinivoide. 

Permetriinivoidehoidon haasteeksi on kuitenkin osoittautunut sen heikentynyt hoitoteho.

– Osa syyhypunkeista on kehittänyt resistenssin voidetta vastaan, mutta silti hoito toimii edelleen osassa tapauksista hyvin, kertoi Husin ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Hannula-Jouppi THL:n syyhyinfossa.

– Permetriini näyttää tehoavan syyhyyn paremmin, kun hoitoaika on tarpeeksi pitkä eli vähintään 12 tuntia, mielellään 24 tuntia.

Käytännössä permetriinivoiteen täytyy siis antaa levityksen jälkeen vaikuttaa iholla vähintään 12 tunnin ajan, mutta mieluummin kokonaisen yhden vuorokauden ajan.

– Esimerkiksi kädet on hyvä suojata puuvillahanskoilla voitelun jälkeen ja wc-käynnin ajaksi puuvillahanskojen päälle vetää muovihanskat, Hannula-Jouppi neuvoo.

– Jos taas mieluummin ottaa puuvillahanskat pois ja pesee kädet, pitää käsiin levittää uusi kerros voidetta, jotta voide ehtii vaikuttamaan iholla tarpeeksi kauan.

Jotta hoito voi onnistua, tulee voide levittää huolellisesti ja laaja-alaisesti koko vartalolle, paitsi kasvoihin. Kasvot pitää hoitaa, jos alueella näkyy syyhyä.

Erityistä huolellisuutta on noudatettava voiteen levittämisessä sormien ja varpaiden väleihin, kynnenalusiin, ranteisiin, kainaloihin, ulkoisiin sukupuolielimiin, rintoihin ja pakaroihin, kertoo Yliopiston apteekki.

4. Hoitoa ei toisteta

Permitreenivoidehoito tulee toistaa 7–10 vuorokautta ensimmäisen hoitokerran jälkeen, vaikka kaikki hoidettavat olisivat jo oireettomia.

5. Syyhysiivousta ei tehdä tarpeeksi huolellisesti tai lainkaan

Syyhyn hoito vaatii aina voidehoidon tai muun lääkehoidon lisäksi myös kodin syyhysiivouksen.

– Tärkeintä on ihmisten, myös oireettomien lähikontaktien, hoitaminen, koska punkki elää ihmisessä, muistutti THL:n ylilääkäri Leif Lakoma syyhyinfossa.

– Punkki voi kuitenkin elää muutaman vuorokauden myös ihmiskehon ulkopuolella eli käytännössä tekstiileissä.

Syyhysiivous tarkoittaa syyhyä sairastaneen ja muiden hoidettavien vaatteiden, vuodevaatteiden ja pyyhkeiden pesua 60 asteessa.

Vaihtoehtoisesti kyseiset tekstiilit voi myös pakastaa. Pakastuksen tulee kestää vuorokauden verran.

– Tekstiilit voi myös sulkea muovipussiin kolmen vuorokauden ajaksi, Lakoma vinkkaa.

Lisäksi sohvat, matot ja kangaspäällysteiset istuimet tulee imuroida.

Katso myös: Miksi syyhytartunnat räjähtivät Suomessa? Katso THL:n tiedotustilaisuus

Miksi syyhytartunnat räjähtivät Suomessa? Missä syyhy tarttuu? Katso THL: n syyhyinfo 37:20
Missä syyhy tarttuu? THL piti syyhyinfon maanantaina 4.3.

Lue myös:

    Uusimmat