Näin paljon nelihenkisen perheen syyhyn hoito vähintään maksaa

Eroon syyhystä 9:11
KATSO MYÖS: Mistä tietää, että kyse on syyhystä eikä luteista tai vain tavallisesta ihottumasta? Milloin pitää hakeutua lääkäriin? Tarttuuko syyhy koiraan? Keskustelemassa ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Martta Jokinen Ihosairaalasta.

Syyhy leviää tällä hetkellä räjähdysmäisesti Suomessa. Syyhyn ensisijainen hoitomuoto on permetriinivoidehoito ja kodin huolellinen siivous. Vaikka vain yksi perheenjäsen olisi saanut näkyviä oireita, pitää koko perhe hoitaa. Näin paljon lääkehoitokustantaa nelihenkisessä perheessä.

Syyhyn ensisijainen hoito Suomessa on apteekista käsikauppavalmisteena ostettava permetriinivoide, jolla pitää hoitaa koko perhe huolimatta siitä, että tartunta olisi diagnosoitu tai aiheuttanut huomattavia oireita vain yhdellä perheen jäsenellä.

Melkein 500 euroa yhteen hoitokierrokseen

Jos syyhytartunta iskee nelihenkiseen perheeseen, pitää voidetta ostaa yhdelle hoitokerralle arviolta 12 tuubia, sillä aikuisella kuluu lääkettä yhteen voitelukertaan 1–2 tuubia. 

Kun yhden tuubin hinta on 39 euroa, maksaa yksi hoitokierros nelihenkiselle perheelle vähintään 468 euroa, sillä hoitovoidetta tulee annostella iholle kahdella eri kerralla, joista toinen toteutetaan noin viikon päästä ensimmäisestä rasvauksesta, kertoi THL maanantaina järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

Todellisuudessa kustannukset nousevat todennäköisesti tätäkin korkeammiksi, sillä toinen tärkeä osa syyhyn hoitoa on kodin perusteellinen ja huolellinen siivous syyhypunkin hävittämiseksi.

Lisäksi hoito pitää toteuttaa myös perheen lähikontakteille, kuten yökylässä käyneille ystäville tai isovanhemmille. Syyhypunkki tarttuu noin 510 minuuttia kestävässä lähikontaktissa ihmisestä ihmiseen. 

Pahimmillaan permetriinihoito pitää toistaa tai siirtyä kokeilemaan muita lääkehoitoja, sillä THL:n mukaan osa syyhypunkeista on kehittänyt vastustuskyvyn permitriinivoiteelle.

Katso myös: Miksi syyhytartunnat räjähtivät Suomessa? Katso THL:n tiedotustilaisuus

Miksi syyhytartunnat räjähtivät Suomessa? Missä syyhy tarttuu? Katso THL: n syyhyinfo 37:20
Missä syyhy tarttuu? THL piti syyhyinfon maanantaina 4.3.

Lue myös:

    Uusimmat