Syyhy räjähti epidemiaksi: Tutkija paljastaa yhden merkittävän syyn

Syyhy on äitymässä epidemiaksi – miten vaikeasta vitsauksesta on kyse? 10:04
Näin Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut evoluutiobiologi Tuomas Aivelo arvioi syyhyepidemian syitä.

Syyhytapaukset ovat monikertaistuneet muutamassa vuodessa. Nyt se leviää erityisesti nuorilla ja nuorilla aikuisilla.

Syyhytartunnat ovat Suomessa nopeassa kasvussa. THL:n tilastojen mukaan vuonna 2023 syyhytartuntoja diagnosoitiin Suomessa yli 37 000, kun vielä vuosien 2018 ja 2019 aikana syyhytartuntoja on tilastoitu vain alle 4 000. 

Viiden jälkeen -ohjelman haastatteleman ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Janne Räsänen mukaan voidaan puhua ainakin paikallisista epidemioista ja niitä on paljon. 

– Meillä myös ihan erikoissairaanhoidossa tartunnat ovat kasvaneet melkeinpä eksponentiaalisesti, sanoo Taysin ihotautien klinikalla työskentelevä Räsänen.

Seksi yksi merkittävä syy syyhyn leviämiselle?

Mediassa syyhystä on puhuttu pitkälti perheiden vitsauksena, mutta näyttäisi siltä, että tauti leviää nyt erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Evoluutiobiologi Tuomas Aivelon mukaan kasvua vaikuttaisi olevan eniten 15–29-vuotiaiden ryhmässä.

– Sen takia on epäilty, että esimerkiksi seksin kautta tapahtuva leviäminen on yksi merkittävä syy. Kun tässä ryhmässä on enemmän eri seksikumppaneita, niin se on lisännyt myös leviämistä tässä ryhmässä,  Aivelo selittää.

Kyseessä ei ole kuitenkaan seksitauti, vaan tauti leviää, kun on tartunnan saaneen kanssa tarpeeksi pitkässä ihokontaktissa. Aivelon mukaan tarttumiseen vaaditaan yleensä yli 10 minuutin kosketus.

– Seksissä tai esimerkiksi perheen kesken saattaa tapahtua leviämistä. Jonkun verran myös tekstiilien kautta tapahtuu leviämistä, mutta sen ajatellaan olevan huomattavasti harvinaisempaa, Aivelo summaa.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat