Suomalaisten ajatuksia avaruusmatkasta – kuinka moni lähtisi raketilla reissuun?

AVAn kysely selvitti, haluaisivatko suomalaiset lähteä käymään avaruudessa. Mikä oli yllättävä lopputulos? Näin lukijat kertoivat mietteitään.

AVA kysyi lukijoiltaan, haluaisivatko he käydä avaruudessa, jos tilaisuus tulisi kohdalle. Kyselyyn vastasi 2000 innokasta lukijaa. Äänet puolesta ja vastaan jakautuivat tasan: lukijoista 43,5 prosenttia ei suostuisi avaruusmatkaan, mutta toiset 43,5 lähtisivät avaruuteen epäröimättä. Vastaajista 13 prosenttia ei osannut ottaa kantaa kysymykseen. Lue, millaisia ajatuksia matka avaruuteen suomalaisissa herättää!

”Jos joku maksaisi reissun, todellakin lähtisin!”

Vastanneista lähes puolet matkustaisi avaruuteen, jos saisivat tilaisuuden. Avaruudessa lukijoita kiehtoo muun muassa sen kauneus, matkan elämyksellisyys ja tietysti painoton olotila. Osaa suomalaista matka avaruuteen on kiinnostanut jo pienestä pitäen.

"Olisi mahtavaa kokea painottomuus, katsella kaunista maapalloamme ulkoapäin ja nähdä suoraan syvään avaruuteen. Toisaalta avaruusmatkailu on kallista ja syö luonnonvaroja, siksi jokin selkeä yleishyödyllinen päämäärä pitäisi olla tekosyynä jotta kehtaisi lähteä."

"Koska haluaisin omin silmin nähdä avaruuden, en vain kuvista. Tosin sen täytyisi olla todella turvallista, että suostuisin lähtemään – ehkä tulevaisuudessa?"

"Se laajentaisi maailmankatsomustani ja olisihan se aikamoinen kokemus!"

"Avaruus on koko ikäni vetänyt minua puoleensa. Joka ilta etsin kuun taivaalta ja jos mahdollista, varsikin syksy-talviaikaan ajan toisinaan illalla tai yöllä katsomaan kaupungin ulkopuolelle tähtitaivasta. Jos joku sanoisi, että pääsisit nyt avaruuteen, lähtisin kyselemättä."

"Olen aina miettinyt, miltä tuntuisi itse päästä leijumaan avaruuden tyhjyyteen. Olisi se muutenkin aivan mieletön kokemus myös uuden kokemisen ja oppimisen lisäksi."

"En menisi kuuhun, joka on minulle pyhä ja koskematon – vaikka ihmisten on jo pitänyt asettaa koipensa sinnekin. Mutta haluaisin ihailla avaruuden hiljaisuudessa ja pimeydessä omaa, loistavan kaunista planeettaamme kokonaisuudessaan."

"Haluaisin kokea matkustamisen sinne ja takaisin itsessään, sekä painottomuuden tunteen ja nähdä, millaiselta siellä avaruudessa oikeastaan näyttää."

"Riskeistä huolimatta se olisi varmasti todella unohtumaton kokemus, ehdottomasti lähtisin!"

"Olen ihan pikkutytöstä asti halunnut käydä avaruudessa, se kun on niin kiehtova, kaunis ja mysteerejä täynnä. Kun kuulin, että turistilennot avaruuteen on aloitettu, olin pakahtua ilosta, mutta eipä noille taida opiskelijabudjetilla päästä."

"Olisi mukava nähdä miltä avaruudessa näyttää ja tajuta, miten pieni meidän maapallo on muuhun maailmankaikkeuteen verrattuna."

"Jos joku maksaisi reissun, niin todellakin lähtisin. Mutta ensin pitäisi tehdä kaikki tärkeät ja hienot hommat siltä varalta jos avaruusmatka jäisikin viimeiseksi matkaksi."

"Se painottomuus, äärettömyys, pienuuden tunne ja kaikki opitut fysiikan ja maantiedon tiedot käytännössä. Ehkä jos näkisi vielä niitä avaruusolentoja!"

"Kuinka moni on käynyt avaruudessa? Minusta olisi hienoa tehdä jotain sellaista mitä kaikki eivät voi kokea!"

"Jo pienestä pitäen minulla ollut jokin salaperäinen yhteys, halu tuonne tähtiin. Suorastaan pakkomielle päästä sinne, en tiedä miksi. Tunnen että siellä on toinen perheeni. Ehkä sieltä saisin asiaan vihdoin vastauksen."

"Avaruus on kiehtova paikka. Eniten siellä minua kiehtoo kaikki sen tähdet ja planeetat. Kaikki tuntematon on kiehtovaa."

"Avaruuteen pääseminen on ollut haaveeni aivan pikkutytöstä lähtien. Parikymppisenä toteutin haaveeni käydä Floridassa Cape Canaveralissa, ja näin sukkulan lähtevän kohti korkeuksia. Toivoin niin olevani mukana... Tuijotin telkkarista Avaruusasema Alfaa ja Taisteluplaneetta Galacticaa. Tähtien sota on vieläkin ihan ykkönen, vaikka yli neljäkymppinen olen jo. Avaruus on kiehtova, tuntematon ja saavuttamaton, jopa romanttinen..."

"Ehdottomasti haluaisin! Avaruus on paikka, jonne ihminen ei kuulu – ainakaan vielä. Tekniikka on vielä lapsenkengissään ja scifi-kirjojen maankaltaiset asuttavat planeetat pelkkä teoria. Kunpa eläisin tarpeeksi pitkään nähdäkseni tuon mahdollisen avaruudenvalloituksemme."

"Uteliaisuuttani: millaista sielläpäin on, miltä näyttää maapallo, miltä tuntuu, onko ääretön olo..."

"Olisihan se kiva nähdä asioita vähän siitäkin vinkkelistä! Jos vaikka se laajentaisi käsitystä itsestä ja muista."

"Rakastan lentämistä, painottomuus toisi varmaankin tunteen, että lennän itse. Näkisin äärettömän avaruuden ja kuulisin kuvittelemani hiljaisuuden. Tuskin kauniimpaa näkyä voisi olla, kuin sininen maapallomme."

"Avaruuteen matkustaminen on suurin haaveeni. Elämäni olisi sen jälkeen ehdottomasti elämisen arvoinen!"

”Maailmassakin riittää tarpeeksi ihmeteltävää”

"Yhtä monta lukijaa kertoo pysyvänsä mieluummin turvallisesti maapallon pinnalla ja ihailevansa avaruutta maasta käsin. Monesta matka avaruuteen tuntui pelottavalta ja osaa vaivasi myös avaruusmatkailua seuraava hiilijalanjälki. Avaruusmatkasta kieltäytyvät ovat sitä mieltä, että maapallolla riittää jo tarpeeksi ihmeteltävää yhden elämän ajaksi.

"Järjen köyhyyttä koko avaruuteen änkeäminen. Ensin yritetään tuhota saasteilla oma maapallomme ja sitten tungetaan atmosfääriin sotkemaan sekin avaruusromulla."

"Pelkäisin liikaa, että jäisinkin sinne."

"Minulla on paha ahtaanpaikan kammo, enkä pysty menemään edes hisseihin. Miten sitten monta kuukautta pienessä, ahtaassa raketissa?"

"Ennen minua kiinnosti käydä avaruudessa – harrastinkin vähän aikaa tähtitiedettä, jolloin ajatus kiinnosti vielä enemmän. Vastasin, etten haluaisi käydä, koska mielestäni edes avaruus voitaisiin jättää rauhaan. Ihmiset ovat jo pilanneet maapallon, miksi eivät sitten avaruutta. Onhan avaruuskin jo valloitettu, se ei silti sovi omiin arvoihini."

"Pelottaa liikaa, on aina pelottanut. Ahdistava ajatus suorastaan. Liian tuntematonta ja kaukana."

"Vähän turhan riskialtista. Mieluummin tutkin avaruutta ihan maasta käsin."

"Ja mitä siellä muka on... Kyllä minä pysyn mieluummin ihan maan pinnalla. Onhan ne hienoja kuvia mitä luotaimet tänne avaruudesta lähettävät, mutta ne kuvat riittävät minulle."

"Kunhan ehtisi ensin nähdä tämän pallon."

"Ihmiset eivät ole luotuja avaruuteen. Jotkut paikat voisimme jättää rauhaan ja keskittyä pilaamaan vain oman alueemme."

"En halua huonojen kokemusten vuoksi matkustaa ulkomaillekaan, joten miksi ihmeessä avaruuteen sitten?"

"Ihminen kuuluu valitettavasti tämän pallon päällä kulkijaksi. Osattaisiin vaan tulla toimeen keskenään, mutta ei. Minua ei siis mistään hinnasta ammuta avaruuteen!"

"Vaikka optimisti-luonteinen olenkin, niin olen varma, etten pääse pois sieltä..."

"Eipä siellä loputtomassa tyhjiössä ole mitään sellaista nähtävää, mitä ei täältäkin näkisi. Toisekseen avaruuskäynnit saastuttavat niin tuhottomasti, että joutuisin paikkaamaan sen raketin hiilijalanjälkeä koko lopun ikäni. Olisi jo aika keksiä joku toinen kulkupeli, kuin se tulta puskeva alumiiniputki..."

"Kyllä universumissa pitää olla sellaisiakin paikkoja, minne kaikki ihmiset eivät pääse."

"Riskipeliä nykyinen avaruusmatkailu, ja jos sieltä elossa kotiin selviäisikin, on siellä altistunut ihan turhaan säteilylle. Hyvin absurdi kokemushan se varmasti olisi, mutta pelkkänä kotimaanmatkaajana taidan aloittaa elämysten jahtaamisen ihan vaikka Välimereltä!"

"Eiköhän maailmassakin ole tarpeeksi ihmeteltävää, ei tarvitse enää avaruuteen lähteä."

"Maapallon näkeminen avaruudesta käsin olisi hieno hetki, mutta arvostan sitä, että pysyn maankamaralla ja hengissä... matkalla avaruuteen on riskinsä."

"Mitäpä siellä, kun maan päällä on niin paljon kaikkea nähtävää! Pelottaisi vaan, että koska joku homma menee pieleen."

"En luota avaruussukkuloihin ja muihin vekottimiin, mitkä lentelevät taivaalla. Henkikultani ei ole yhden avaruusmatkan arvoinen."

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat