Suomalaisrauhanturvaaja: Israelin ja Hamasin uusi konflikti kestää pitkään – "Tarkoitus on antaa kova isku, josta Hamas ei nouse"

Hamas ja Israel rajussa tulitaistelussa – miltä konflikti näyttää kokeneen rauhanturvaajan silmin? 9:16
Monessa rauhanturvaoperaatiossa mukana ollut Juha Niemi sanoo rauhanturvaoperaatioiden muuttuneen 2000-luvulla enemmänkin rauhaan pakottamisiksi.

Pitkään Lähi-idässä rauhaa turvannut Juha Niemi yllättyi Hamasin iskujen laajuudesta.

Tietyt asiat yllättivät kokeneenkin rauhanturvaajan Hamasin iskuissa. Itse iskusta Helsingin rauhanturvaajien varapuheenjohtaja ja everstiluutnantti Juha Niemi ei yllättynyt.

Tuorein konflikti ei ollut yllätys. Hamasin iskujen laajuus oli kuitenkin yllätys ja se, että Israelin tiedustelu yllätettiin täysin, Niemi sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Israel on julistanut maahan sotatilan ja kutsunut palvelukseen 300 000 reserviläistä. Niemi ennustaa konfliktin kestävän pitkään.

Kun ajatellaan, kuinka paljon israelilaiset ovat kutsuneet sotilaita palvelukseen, on heillä todennäköisesti tarkoitus antaa Hamasille kova isku, josta se ei nouse. Se tulee viemään aikaa.

Niemi oli 80- ja 90-lukujen vaihteessa rauhanturvaoperaatiossa Golanilla sekä miehitetyssä Syyriassa. 2010-luvun alussa hän toimi kansainvälisen sotilastarkkailuoperaation päällikkönä Libanonissa. Hän kertoo rauhanturvaoperaatioiden muuttuneen yhä enemmän kriisinhallinnaksi vuosikymmenten saatossa.

Erityisesti 2000-luvulle siirryttäessä ja Afganistanin operaation alettua, ovat operaatiot muuttuneet rauhaan pakottamiseksi tai vähintäänkin taisteluiksi pieniä ryhmiä vastaan. Niiden kanssa ei välttämättä pysty neuvottelemaan ollenkaan, Niemi sanoo.

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta

Lue myös:

    Uusimmat