"Suomalaisnaisilla laitettujen PIP-implanttien määrää mahdotonta tietää"

Tuhansille naisille laitettuja PIP-silikoni-implantteja on myös suomalaisilla naisilla.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran mukaan Suomessa seitsemälle naiselle on laitettu terveyshaittoja aiheuttavat pip-implantit.

Valvirasta kerrotaan, että naisille on annettu ohjeet tilanteen seuraamiseksi.

Useat naiset ovat kuitenkin käyneet esteettisissä leikkauksissa ulkomailla.

– Koska ulkomailla tehdyt leikkaukset eivät tilastoidu Suomeen, meillä ei ole mitään tapaa selvittää kuinka laaja ongelma on suomalaisnaisten keskuudessa, sanoo Suomen plastiikkakirurgien puheenjohtaja Susanna Kauhanen.

Poistamista suositellaan

Suomen plastiikkakirurgienyhdistys suosittelee PIP-implanttien ja vastaavien terveyshaittoja aiheuttavien implanttien poistamista.

– Olemme kehottaneet potilaita ottamaan yhteyttä hoitavaan yksikköön ja selvittämään, mikä implantti on laitettu ja hoitava yksikkö sitten huolehtii implantin poiston tai vaihdon, sanoo Susanna Kauhanen.

Kauhanen kertoo, että joitakin kymmeniä on vaihdettu Suomessa ja joitakin myös ulkomailla. Erilaisia silikoni-implanttien rikkoutumisia hoidetaan julkisella puolella kuukausittain Suomen suurimmissa sairaaloissa.

– Julkisella puolella autetaan jos on akuutti ongelma, esimerkiksi vaikea implantin repeämä tai infektio. Jos implantti on alun perin laitettu ulkonäöllisistä syistä, ja se joudutaan poistamaan, ei uutta julkisella puolella laiteta.

Kauhanen kertoo itse poistaneensa yhdeltä potilaalta PIP-implantin- Lisäksi hän on lähettänyt poistetut implantit tarkempiin tutkimuksiin.

Lue myös:

    Uusimmat