Mainos

Suomalaismies kärsinee rangaistuksensa Brasiliassa

Brasiliassa murhasta tuomittu suomalaismies kärsinee rangaistuksensa brasilialaisessa vankilassa, sillä maa ei ole liittynyt Euroopan neuvoston tuomittujen siirtoa koskevaan yleissopimukseen.

Yleissopimuksessa on mukana myös useita Euroopan ulkopuolisia maita, kuten Thaimaa ja Yhdysvallat. Brasilialla ei ole Suomen kanssa myöskään kahdenvälistä sopimusta tuomittujen siirtämisestä.

– Suomi pystyy kansallisen lainsäädännön perusteella hoitamaan ulkomailla tuomitun rangaistuksen täytäntöönpanon, vaikka sopimusta tuomittujen siirtämisestä ei olisi lainkaan, hallitussihteeri Juhani Korhonen oikeusministeriöstä sanoo.

Tuomitun siirtäminen edellyttää, että hän itse pyytää päästä kotimaansa vankilaan tai että hänet tuominnut valtio pyytää sitä. Entisen tyttöystävänsä murhasta Brasiliassa 18 vuoden ja kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen tuomittu Toni Antti Juhani Hakala on ollut yhteydessä Suomen Brasilian-suurlähetystöön, ja lähetystön edustaja on tavannut häntä säännöllisesti.

Hakala on kiistänyt syyllistyneensä murhaan, ja hän yrittää tiettävästi vielä valittaa tuomiosta.

Rangaistuksesta kärsittävä puolet

– Mutta mahdollisuuksia, että hän pääsisi suorittamaan tuomionsa Suomeen, ei ole, lähetystösihteeri Ville Cantell kertoo puhelimitse Suomen Brasilian-suurlähetystöstä maan pääkaupungista Brasíliasta.

Cantellin mukaan Brasilia tekee kahdenvälisiä sopimuksia tuomittujen siirtämisestä lähinnä sellaisten maiden kanssa, joiden vankiloissa on paljon sen omia kansalaisia. Suomi ei sellaisiin kuulu.

Hakala joutunee virumaan vankilassa joka tapauksessa lyhyemmän aikaa kuin jos hänet olisi tuomittu murhasta Suomessa. Täällä murhasta tuomitaan aina elinkautinen vankeusrangaistus, josta vapautuu, kun rangaistusta on kärsinyt vähintään 12 vuotta.

Määräaikaisesesta vankeusrangaistuksesta, jollainen Hakalallekin nyt tuomittiin, ensikertalainen vapautuu ehdonaliseen, kun on kärsinyt siitä puolet. Brasiliassa on Cantellin mukaan samankaltainen käytäntö.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.