Mainos

Suomalaisilta suli 50 000 kiloa läskiä Nepalin hyväksi

Suomalaisten kevään aikana sulattamista kiloista lähtee lähes puolentoista miljoonan euron potti Nepalin opettajankoulutukseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) summasi tänään tulokset Läskillä lukutaitoa -kampanjasta, jossa yksityishenkilö lupasi jokaisesta kevään aikana pudotetusta liikakilosta rahaa kehitysyhteistyöhön.

Kampanjaan osallistui sen alusta loppuun 15 000 ihmistä. He kevenivät noin 48 000 kiloa, joten jokaiselta suli keskimäärin runsaat kolme kiloa. Suurempiakin pudotuksia nähtiin.

- Joiltakin putosi kampanjan aikana parikymmentä kiloa. Se on yli kilo viikossa, mikä on erittäin hyvä tulos, sanoo erikoistutkija Merja Paturi THL:stä.

Kampanjaan lähti alun perin mukaan lähes 24 000 ihmistä, mutta kaikki eivät osallistuneet loppupunnituksiin. Paturin mukaan laihduttamisen aloittaneista huomattavasti suurempi osa kuitenkin yleensä lopettaa kesken.

- Lisämotivaationa oli varmasti kehitysapu. Usein muutamasta liikakilosta syyllistetään, mutta tässä ne pystyi lahjoittamaan hyvään tarkoitukseen.

Punnituksista huolehtivat seurakunnat. Punnituksia tehtiin parillasadalla paikkakunnalla.

Liikakilon hinta tuplaantui

Naiset olivat innokkaammin mukana kampanjassa kuin miehet. Naisia osallistuneista oli yli 11 000. THL on kampanjaan tyytyväinen ja katsoo, että sillä saavutettiin merkittävää hyötyä suomalaisten terveydelle.

- Muutaman kilon painonpudotus ja vyötärön pieneneminen vähentää esimerkiksi diabeteksen riskiä huomattavasti. Lisäksi tämä kampanja osoitti toivottavasti mahdollisimman monelle, että laihtuminen on mahdollista, Paturi sanoo.

Alun perin lahjoittaja lupasi jokaisesta kilosta 15 euroa. Myöhemmin hän tuplasi summan 30 euroon kilolta. Maksimisumma olisi ollut 10 miljoonaa euroa.

THL ei ole kertonut, kuka nimetön liikakilojen ostaja on. THL:n tiedotteessa hän kiittää lämpimästi kaikkia kampanjaan osallistuneita ja kertoo, että saavutti oman painonpudotustavoitteensa 70-prosenttisesti.

Kerättyjen rahojen käyttöä Nepalissa seuraa ulkoministeriö.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.