Suomalaishistorioitsija patsaiden kaatamisesta Yhdysvalloissa: "Roskaväen mellastusta" – Suomessa hyvin vähän kiistanalaisia patsaita

Pitäisikö Suomessakin poistaa vanhoja patsaita? 8:19

Yhdysvalloissa useat presidenttien ja merkkihenkilöiden patsaat ovat saaneet kyytiä. Esimerkiksi Thomas Jeffersonin ja George Washingtonin patsaita on töhritty ja kaadettu. Aikaisemmin esimerkiksi Belgiassa töhrittiin ja kaadettiin hirmuteoista Afrikassa syytetyn kuningas Leopold II:n patsaita.

MTV:n Uutisaamussa vieraillut historioitsija Teemu Keskisarja lataa suorat sanat mellakoinnista.

– Roskaväen mellastusta, joka pohjaa taannehtivaan historiakäsitykseen. Siinä on yhtä vähän järkeä, kuin taannehtivassa rikoslainsäädännössä, Keskisarja sanoo.

 Historioitsijan mukaan esimerkiksi Leninin muistomerkit itäisessä naapurissamme saivat mennä, kun Neuvostoliitto hajosi. Patsaiden kaataminen on kuitenkin tärkeää aikalaisille, seuraavat sukupolvet eivät sitä kiittele.

Suomessa on hyvin vähän kaadettavaa

Teemu Keskisarjan mukaan Suomessa on äärimmäisen vähän kiistanalaisten suurmiesten patsaita.

– Esimerkiksi monet Ruotsin kuninkaat olivat rahvaan kannalta kusipäitä, mutta heistä ei ole patsaita. Fennomaanit eivät ole voineet niitä kaatamalla osoittaa mieltään.

Keskisarja arvioi kuitenkin, että kaatamisilmiö tulee kohta Suomeenkin.

Helsingin keskustassa ratsastaa uljaasti hevosellaan marsalkka C. G. E. Mannerheim. Vasemmistonuoret ovat vaatineet hänen patsaansa siirtoa Suomenlinnaan.

HIstorioitsija Keskisarjan mukaan esimerkiksi vuoden 1918 tapahtumat on annettu valkoiselle päällikölle anteeksi, mutta patsas voi kokea kovia Mannerheimin yksityiselämän asiattomien tekosten vuoksi.

– Hän voi päätyä metoo-listalle ihan hyvin, Keskisarja arvelee.

Jo Pääsiäissaarella tanner tömisi

Keskisarjan mukaan patsaiden kaatamisella on pitkät perinteet. Jo kuuluisalla Pääsiäissaarella kilpailevat heimot kaatoivat nykyään arvoituksen tutkijoille tarjoavia patsaita.

– Kukaan ei Suomessakaan ole turvassa taannehtivalta historiankäsitykseltä. Eivät edes meidän kilteimmät kansalliskirjailijamme, Keskisarja summaa.

Lue myös:

    Uusimmat