Mainos

Suomalaiset saavat kahvista paljon terveellisiä aineita

Suomalaiset tutkijat ovat ensimmäisenä maailmassa arvioineet, paljonko aikuiset kaikkiaan nauttivat erilaisia polyfenoleita eli fenoliyhdisteitä. Kovin suuri osuus päivittäisestä 863 milligrammasta tulee meillä kahvista.

Polyfenoleista on terveydelle hyötyä. Nykyään oletetaan, että ne vähentävät muun muassa riskiä sairastua sydän- ja verisuontitauteihin ja syöpään. Vielä ei kuitenkaan ole kylliksi tietoa, jotta voitaisiin antaa tarkkoja ravitsemussuosituksia, sanoo vanhempi tutkija Pirjo Mattila Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta MTT:stä.

Kahvin osuus suomalaisten nauttimista polyfenoleista yllätti tutkijat, vaikka meidät tiedettiinkin kahvinkittaajiksi. Aikuinen ottaa kahvissa keskimäärin 63 prosenttia kaikista nauttimistaan polyfenoleista.

Ongelmaksi epäillään sitä, että kahvi - kuten myös viljatuotteet - sisältää vain yhden polyfenoliryhmän yhdisteitä, fenolihappoja. Monipuolisimmin polyfenoleita, muun muassa flavonoideja, sisältävät marjat ja hedelmät, minkä takia tutkijat suosittelevat niiden lisäämistä ruokavaliossa.

Suomalaiseen, vuosikausia kestäneeseen tutkimushankkeeseen ovat osallistuneet MTT, Kuopion yliopisto ja Kansanterveyslaitos. Yhteenveto on juuri julkaistu kansainvälisessä ravitsemusalan aikakauslehdessä Journal of Nutritionissa.

Kansainvälinen vertailu ei Mattilan mukaan vielä onnistu, koska missään muualla ei ole paneuduttu polyfenolien kokonaissaantiin. Suomalaistutkijat määrittivät yli 40 yksittäistä fenoliyhdistettä yli 140 elintarvikkeesta. Sen jälkeen laskettiin kokonaissaanti ruoankäyttötietojen avulla.

Kansanterveyslaitos on jo aiemmin julkistanut tutkimustuloksen, jonka mukaan mukaan marjojen syöminen laski keski-ikäisten koehenkilöitten verenpainetta ja nosti hyvän kolesterolin määrää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.