Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Suomalaiset saavat kahvista paljon terveellisiä aineita

Julkaistu 26.03.2008 17:08(Päivitetty 28.03.2008 05:37)

Suomalaiset tutkijat ovat ensimmäisenä maailmassa arvioineet, paljonko aikuiset kaikkiaan nauttivat erilaisia polyfenoleita eli fenoliyhdisteitä. Kovin suuri osuus päivittäisestä 863 milligrammasta tulee meillä kahvista.

Polyfenoleista on terveydelle hyötyä. Nykyään oletetaan, että ne vähentävät muun muassa riskiä sairastua sydän- ja verisuontitauteihin ja syöpään. Vielä ei kuitenkaan ole kylliksi tietoa, jotta voitaisiin antaa tarkkoja ravitsemussuosituksia, sanoo vanhempi tutkija Pirjo Mattila Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta MTT:stä.

Kahvin osuus suomalaisten nauttimista polyfenoleista yllätti tutkijat, vaikka meidät tiedettiinkin kahvinkittaajiksi. Aikuinen ottaa kahvissa keskimäärin 63 prosenttia kaikista nauttimistaan polyfenoleista.

Ongelmaksi epäillään sitä, että kahvi - kuten myös viljatuotteet - sisältää vain yhden polyfenoliryhmän yhdisteitä, fenolihappoja. Monipuolisimmin polyfenoleita, muun muassa flavonoideja, sisältävät marjat ja hedelmät, minkä takia tutkijat suosittelevat niiden lisäämistä ruokavaliossa.

Suomalaiseen, vuosikausia kestäneeseen tutkimushankkeeseen ovat osallistuneet MTT, Kuopion yliopisto ja Kansanterveyslaitos. Yhteenveto on juuri julkaistu kansainvälisessä ravitsemusalan aikakauslehdessä Journal of Nutritionissa.

Kansainvälinen vertailu ei Mattilan mukaan vielä onnistu, koska missään muualla ei ole paneuduttu polyfenolien kokonaissaantiin. Suomalaistutkijat määrittivät yli 40 yksittäistä fenoliyhdistettä yli 140 elintarvikkeesta. Sen jälkeen laskettiin kokonaissaanti ruoankäyttötietojen avulla.

Kansanterveyslaitos on jo aiemmin julkistanut tutkimustuloksen, jonka mukaan mukaan marjojen syöminen laski keski-ikäisten koehenkilöitten verenpainetta ja nosti hyvän kolesterolin määrää.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta:

Helsingin maamerkit muuttuivat oransseiksiMTV:n tiedot: Kelan johtamisesta tehdään pikaselvitysTalven pakkasennätys uusiksiSuomi joutuu EU:n tarkkailuluokalleHSL: Metroliikenteessä oli häiriöPanssarivaunu jumittui Kolmostielle
Kotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa
  • 18:26
    Väkivalta

    Helsingin maamerkit muuttuivat oransseiksi

  • 18:05
    Kela

    MTV:n tiedot: Kelan johtamisesta tehdään pikaselvitys

  • 17:29
    Sää

    Talven pakkasennätys uusiksi

  • 17:26
    Suomi

    Suomi joutuu EU:n tarkkailuluokalle

  • 17:12
    Metro

    HSL: Metroliikenteessä oli häiriö