Suomalaiset olivat vesittää valtiomiesten vierailun

Inguna Zigure on ollut usein mukana järjestämässä korkea-arvoisten valtiomiesten vierailuja Latviaan. Erään vierailun yhteydessä punaiselle matolle pölähti suomalaisia turisteja juuri ennen h-hetkeä.

Inguna Zigure työskenteli vuonna 2003 myynti- ja markkinointipäällikkönä latvialaisessa viiden tähden hotellissa. Hän oli työnkuvansa myötä mukana järjestämässä lukuisten korkea-arvoisten valtiomiesten vierailuja Latviaan.

Zigurea alkaa aina naurattaa, kun hän muistelee erästä visiittiä, joka oli saada yllätyskäänteen juuri ennen h-hetkeä.

− Kaikki oli meidän päässämme valmista. Punainen matto oli levitetty maahan. Limusiinit olivat saapuneet, ja delegaatio lähestyi hotellia, Zigure kertaa.

Yhtäkkiä paikalle pölähti muutama turisti hilpeässä mielentilassa. He seisahtuivat punaisen maton päähän ja tiedustelivat kovaan ääneen, mitä hotellissa oli oikein tapahtumassa.

Kun ilmoille kajahti "perkele!", Zigure tajusi, että turistit olivat suomalaisia.

− Olin stressannut ohjelmasta kovasti etukäteen, ja sitten punaiselle matolle ilmestyy turisteja sortsit jalassa! Sain heidät hilkulla pois alta ennen vieraiden saapumista, Zigure sanoo ja muistelee tuolloin vannoneensa, ettei ikinä päätyisi tekemään töitä turistien kanssa.

Jälkikäteen koko hotellin henkilökunta nauroi tilanteelle.

− Mutta kaikista hauskinta oli silloin, kun muutamien kuukausien päästä otin vastaan Latvian matkailutoimiston johtajan tehtävän. Aloin tehdä erittäin mielelläni yhteistyötä suomalaismatkailijoiden kanssa.

Yhtäläiset kansanluonteet

Sittemmin Zigure on oppinut rakastamaan Suomea ja suomalaisia ihmisiä. Hän työskentelee tällä hetkellä Latvian investointi- ja kehittämisosaston julkisena edustajana Suomessa.

Maanmiehemme Matin kanssa hän on ollut naimisissa vuodesta 1998. Kaksikko tapasi toisensa latvialaisessa kauppakeskuksessa.

− Olen sanonut elämäni aikana kolme kertaa vakavasti, että teen jotain tai menen jonnekin vain kuolleen ruumiini yli. Mutta kohtalo on määrännyt toisin, Zigure myhäilee.

Zigure näkee suomalaisissa ja latvialaisissa paljon yhtäläisyyksiä. Kansojen perusluonne on monella tapaa samanlainen.

− Sekä latvialaiset että suomalaiset tunnetaan ahkerasta työnteostaan. Myös kummassakin kansassa on tiettyä varautuneisuutta, kunnes toiseen tutustuu syvemmin, Zigure pohtii.

Zigure viihtyy Suomessa. Koti-ikävä ei pääse yllättämään liikaa, sijaitseehan vanha kotikaupunki Riika vain alle tunnin lentomatkan päässä.

Zigure kannustaa suomalaisia kokeilemaan tutun Tallinnan sijaan jotain uutta.

− Riika on Baltian suurin kaupunki, todellinen metropoli. Kaupungissa on paljon nähtävää ja tekemistä kaikille. Myös turvallisuusasioihin on puututtu tiukalla kädellä, Zigure sanoo.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat